Al abonnee? Activeer hier uw premium account

Kijken = besparen

september 2022

In deze Bewaarcolumn delen vier ervaren bedrijfsadviseurs van Delphy bij toerbeurt actuele bewaartips met lezers van Aardappelwereld magazine. Dit keer een bijdrage van Reinier Stoutjesdijk, werkzaam in de regio Tholen/West-Brabant.


“Gevolgen van het droge teeltseizoen en de hoge energiekosten zijn twee belangrijke factoren om rekening mee te houden in het inmiddels al aangebroken bewaarseizoen 2022/2023. Dan gaat het er vooral om hoe je daar zo verstandig mogelijk mee omgaat. Om te beginnen zal dit seizoen het oogsttijdstip en daarmee het inschuren voor de meeste telers eerder starten dan normaal. Dit betekent onder meer dat de knoltemperaturen van de binnenkomende aardappelen eveneens hoger zullen zijn. Gevolg daarvan is dat je het product in schuren met enkel buitenluchtkoeling niet snel op de gewenste minimale bewaartemperatuur zult krijgen, gelet op de nog relatief hoge buitentemperaturen in aanvang van de bewaarperiode. Haast is echter ook niet nodig. Begin vooral eerst met een goede droging en wondheling. Meestal vergt dat een week of twee, maar dat weet je pas zeker als je regelmatig het product daarop controleert. Sommige telers zetten na inschuren voor de genoemde actie standaard veertien dagen achtereen de ventilatoren op volle toeren. Dat is niet verstandig. De wondheling is afgerond zodra de huidbeschadigingen ver­kurkt zijn. Wanneer je dit proces goed volgt en je ziet na negen of tien dagen dat het de goede kant op gaat, dan kun je het toerental van de ventilatoren bijvoorbeeld al wat terugschroeven naar 90 procent. Met dit slechts 10 procent lagere toerental is dan wel tot 40 procent aan stroomverbruik te besparen, en dat is toch mooi meegenomen in deze tijden met hoge energiekosten. Na de wondheling is het van belang om beheerst de producttemperatuur te verlagen. Benut daarvoor alle momenten met lagere buitentemperaturen. Dat dit proces niet per se al te snel hoeft te gaan heeft te maken met eventuele rotte knollen in de partij. Die zijn bij hogere producttemperaturen namelijk eenvoudiger weg/droog te krijgen. Is de producttemperatuur al snel laag, dan kun je minder eenvoudig bijsturen met de dan benodigde warmere en/of drogende lucht. Bovendien creëer je dan al gauw weer ongewenste temperatuurschommeling in het product. En je hoeft echt niet veel rotte knollen in een partij te hebben om een flink probleem in de schuur te krijgen. Knollen van fritesrassen zijn tegenwoordig soms behoorlijk groot en uit één rot exemplaar kan ongemerkt veel lekvocht vrijkomen. Dus monitor elke partij altijd en regelmatig op dat lekvocht, ook al lijkt deze hiervan volledig vrij te zijn.

Is de MH-bespuiting wel of niet geslaagd?

Dan over het grootste gevolg van dit droge teeltseizoen, het effect op de kiemremming. Daarbij draait het in consumptieaardappelen vooral om de vraag, is de veldbespuiting met MH wel of niet geslaagd? Meestal zullen telers het antwoord zelf wel weten; daar waar de groei op het moment van behandeling nog goed in het gewas zat, zal de middelopname in orde zijn. Zat er echter geen puf meer in, dan zal de werking tekortschieten. Of je nu twijfelt hierover of niet, een advies staat bovenaan, controleer de aardappelen na de wondheling dagelijks op kieming. Let daarbij vooral op de signaalknollen, dat zijn alle groene en beschadigde/aangetaste exemplaren. Veelal verschijnen hierop de eerste kiemen, waarna je eventueel direct tot actie kunt overgaan. Bij inzet van een middel als 1.4 SIGHT is het dan zaak direct te starten met een eerste behandeling. Zijn het producten als Biox-M of Argos, dan kun je nog even wachten tot ook op de gezonde knollen de eerste witte (kiem)puntjes zichtbaar zijn. Nog een laatste tip, vermijd zoveel mogelijk fluctuaties in de knoltemperatuur. Daarmee beheers je niet alleen de kieming, maar ook de energiekosten. Ook hiervoor geldt, blijf monitoren en hou die temperatuurmeters elke dag in de gaten. Want voor wie dit bewaarseizoen met zo weinig mogelijk productverliezen en kosten door wil komen is nu het belangrijkste advies: kijken staat gelijk aan besparen.” ●

Lees hier ons volledige bewaardossier!

Evenementen

©2015 - 2024 Aardappelwereld | Ontwerp en realisatie COMMPRO