Als de aardappel uw vak is, lees Aardappelwereld magazine digitaal en op papier

Aziatische krieltjes

september 2024


Wanneer mijn ouders ons in het verleden uitnodigden voor een feestelijk etentje dan wisten we wat er op tafel zou komen. Met medewerking van mijn vader, die met een professionele keukenthermometer de olie op de juiste temperatuur bracht, werden er ‘Parijse aardappeltjes’ gefrituurd.

Mijn inmiddels overleden vader was er dol op. Wij, het kinderbezoek met aanhang, aten natuurlijk gezellig mee. Maar we waren iets minder gecharmeerd van deze gefrituurde knikkers die maakten dat we thuis onze kleding een nachtje buiten moesten hangen vanwege de snackbarlucht.
Krieltjes behoren niet tot mijn feestelijke favorieten als er wat te vieren valt. Meestal kook ik zelf, maar toen we voor een verjaardag de keuze maakte voor een Thais restaurant, vond ik dat ook een fijne keuze. We houden tenslotte allemaal van de oosters keuken en verheugden ons dan ook op diverse gerechtjes in het Aziatische fusion-restaurant.

Het viel een beetje tegen. Door overmacht en drukte was maar een deel van de gerechten te bestellen en dat maakte de keuze wat minder vreugdevol. Verder mopperden mijn zoons het lieve compliment dat ik het zelf lekkerder zou maken. En dat het curry-gerecht wel een studentenhap leek. Of anders gezegd, dat het een beetje flauw was en minder spannend dan ze hoopten.

Er was echter één gerecht dat er voor ons allemaal bovenuit stak. De ‘salmon aloo tiki chaat’ op de kaart klonk lekker exotisch en zo smaakte het ook. Het was een gerecht met tandoori, limoen, koriander en zalmsnippers. Het viel bij iedereen in de smaak door de combinatie van pittig, beetje zuur, hartig en veel kruiden. Basis van dit gerecht? Krieltjes, formaat knikker. Ik hoorde mijn vader al ‘zie je wel’ zeggen….

Evenementen

©2015 - 2024 Aardappelwereld | Ontwerp en realisatie COMMPRO