Als de aardappel uw vak is, lees Aardappelwereld magazine digitaal en op papier

Mediterrane krokante aardappelschotel

september 2024


Laten we voordat het nieuwe seizoen begint nog even wegmijmeren op al het moois dat de zomer te bieden had. Dit mediterrane gerecht heeft alles in zich. Groenten, fruit, olijven, vlees en zeefruit en met wat Hollands oerbrood om te dippen is het een goddelijke verwennerij.


Hoofdgerecht, 4 personen. Bereidingstijd 35 minuten (+1 nacht marineren)

  • 300 gram varkenshaas, in blokjes
  • 2 laurierblaadjes
  • 2 geperste teentjes knoflook
  • 2 dl droge witte wijn
  • een snuf gerookte-paprikapoeder
  • 250 gram clams
  • 500 gram aardappelblokjes
  • 2 sinaasappels
  • 1 rode peper in reepjes
  • een klein handje fijngehakt korianderblad
  • handje zwarte ontpitte olijven
  • olijfolie, extra vierge

Meng in een kom het varkensvlees, laurier, knoflook, 1 dl van de witte wijn, het paprikapoeder en 2 eetlepels olijfolie. Laat het vlees afgedekt 6 uur, maar beter nog een nacht, marineren in de koelkast. Spoel de clams af onder koud stromend water. Verwijder beschadigde exemplaren. Zet de clams een paar uur weg in water met zout. Zo spugen ze het zand uit. Gooi de schelpen die open blijven weg.
Verhit 2 eetlepels olijfolie in een pan met dikke bodem. Bak de aardappelblokjes al omscheppend gaar, bruin en krokant. Kruid ze met zout en peper en zet apart.

Pers de sinaasappel uit. Verhit 1 eetlepel olijfolie in een grote pan op halfhoog vuur en schroei het varkensvlees (bewaar de marinade) een paar minuten onder regelmatig keren aan alle kanten dicht. Voeg als het vlees bijna gaar is de clams, rode peper, een scheut witte wijn, het sinaasappelsap en de marinade toe. Dek de pan af en stoom de clams 2 minuten mee tot ze goed open zijn. Gooi exemplaren die dicht blijven weg. Neem de pan van het vuur, schep er de koriander en aardappelblokjes door en breng op smaak met zout en peper. Serveer het gerecht direct uit de pan met wat zwarte olijven er op.

Tip: Lekker met ambachtelijk brood om in het vocht te dopen. Besprenkel eventueel op je bord met wat extra olijfolie.

Ingrid van den Arend, Cook it!

Evenementen

©2015 - 2024 Aardappelwereld | Ontwerp en realisatie COMMPRO