Als de aardappel uw vak is, lees Aardappelwereld magazine digitaal en op papier

Verdieping begint pas

september 2024


De NAO is medeorganisator van de onlangs gehouden Aardappeldemodag op de proefboerderij van Wageningen University & Research (WUR) in Westmaas. Wetenschap en handel, ogenschijnlijk een verrassende combinatie. Maar niet als het over de aardappel gaat.

Een prachtig product, maar ook complex. Mede door teelt in de grond liggen plagen en ziekten op de loer. Maar ook na de oogst kan er nog van alles gebeuren. Om nog maar niet te spreken over de veredeling. Veel kwaliteitsaspecten kun je bovendien niet aan de buitenkant zien, zoals bijvoorbeeld bij pootaard­appelen. Een betrouwbaar product is alles voor de afnemer.

Als je dat er allemaal bij betrekt, dan is de grote betrokkenheid van de handel bij aardappelonderzoek juist een logische. Want de handel is als schakel tussen teelt en afnemer nog het sterkst afhankelijk van een betrouwbare productie en product. Vandaar dat er – naast teeltonderzoek via de BO Akkerbouw – ook onderzoek plaatsvindt direct door de handel gefinancierd zoals via de Stichting NAO Projecten. Ook het omvangrijke meerjarig onderzoek onder de vlag van Holland Innovative Potato (HIP) is een voorbeeld. Daar werken veredelaars en de frietindustrie – mede gefinancierd door het Nationaal Groeifonds – nauw samen om de aardappelteelt te optimaliseren.

De afgelopen editie van de Aardappeldemodag was een experiment. De grote rooidemonstraties vormden een te grote belasting voor de percelen van Westmaas. Dus een compactere editie was het gevolg, overigens wel met 115 standhouders. En als nieuw element een Kennisschuur met ruim dertig parallelle lezingen en vier grote sessies. Via lezingen meer nadruk op kennis en innovatie dus, ook logisch vanuit de WUR gezien. Op veel beurzen echter ook een moeilijke combinatie, maar niet voor de bezoekers van de Aardappeldemodag. Het waren zeer druk bezochte sessies ondanks de vele stands binnen en buiten, en de mooie weersomstandigheden.

Een succes dus deze nieuwe opzet en voor mij een teken dat de verdieping in de aardappelsector en nog meer nadruk op kennis en innovatie nog maar net begonnen is en dat de akkerbouwers van de toekomst dat haarfijn aanvoelen. De enige manier ook om de aardappelteelt in Nederland sterk te houden.

Dick Hylkema
Directeur Nederlandse Aardappel Organisatie (NAO)

Evenementen

©2015 - 2024 Aardappelwereld | Ontwerp en realisatie COMMPRO