Al abonnee? Activeer hier uw premium account

Aardappelbeurs Interpom jaar uitgesteld naar november 2021

oktober 2020


Organisator Kortrijk Xpo en initiatiefnemer Belgapom hebben beslist om de Belgische aardappelbeurs Interpom een jaar uit te stellen. De aankomende editie, oorspronkelijk gepland voor november dit jaar, zal plaatsvinden op zondag 28, maandag 29 en dinsdag 30 november 2021. Het internationale karakter van de beurs, met 326 exposanten en 19.500 bezoekers uit 49 landen, heeft er mede voor gezorgd dat deze beslissing is genomen.

Een groeiend aantal exposanten en partners van de beurs heeft aangegeven dat november 2020 te vroeg is om optimaal van de heropleving van de conjunctuur te kunnen genieten. Ook hebben sommige bedrijven een verbod op (inter)nationale zakelijke verplaatsingen, beursdeelnames en bezoeken ingesteld. “Ook zullen de maatregelen om een evenement ‘coronaproof’ door te laten gaan de verwachtingen van de bezoekers wellicht laten kelderen”, verklaart de organisatie.

Vanaf 2022 weer tweejaarlijks

“Belangrijk om te vermelden is dat wij Interpom eenmalig in een oneven jaar organiseren. Het is de bedoeling om in 2022 opnieuw een beurs te organiseren en dan het tweejaarlijkse ritme weer op te pakken”, benadrukt Exhibition Manager Annick Pycarelle. “Door omstandigheden kan de beurs dit jaar niet doorgaan, maar we vinden het belangrijk om de aardappeltelers volgend jaar, met het oog op de voorbereiding op het seizoen 2022-2023, de gelegenheid te geven om in contact te komen met alle schakels uit de keten”, legt zij uit. “Interpom is traditioneel de locatie waar contracten worden besproken voor het daaropvolgende jaar en waar een glas wordt gedronken op het voorbije seizoen. Nu die mogelijkheid er niet is valt er een leegte, die we volgend jaar graag willen opvullen. Op basis van de actuele informatie rekent de sector er ook op dat men eind 2021 wellicht de echte herlancering van de aardappelmarkt zal kunnen inluiden.”

Nieuwe impuls

De coronacrisis heeft een grote impact gehad op de internationale aardappelketen, en bedrijven in de sector houden zich op dit moment vooral bezig met reorganiseren in het kader van een heropstart. Intussen bouwt Europa en dus ook de Europese aardappelsector verder aan een steeds duurzamere wereld. Met onderwerpen als de Green Deal en aardappelbewaring zonder chemische kiemremming op de agenda, wil Interpom ook in 2021 een ontmoetingsplatform bieden en de sector de nodige nieuwe impuls geven. Belgapom-voorzitter Marc van Herreweghe laat weten dat de sectorfederatie Interpom volop zal blijven ondersteunen en uitkijkt naar de volgende editie. “Ik ben ervan overtuigd dat de editie in november 2021 meer dan ooit een bouwsteen zal zijn van een sterke, dynamische en duurzame Belgische en Europese aardappelketen”, voegt Romain Cools, secretaris van Belgapom, daaraan toe.

Hybride evenement

De organisatie laat weten dat de opzet van de aardappelbeurs behouden blijft. Wel wordt het evenement hybride, de fysieke ‘on-site’ beurs zal namelijk worden aangevuld met een interactief online-platform. Hierover wil Pycarelle graag benadrukken dat dit niet betekent dat Interpom een virtuele beurs wordt. “Het digitale onderdeel is geen vervanging van het evenement, het dient ter ondersteuning. Zie het als een efficiënte zoekmachine, een digitale laag boven op de fysieke beurs, in de vorm van een portaal waar je bijvoorbeeld informatie kunt vinden en kunt chatten met exposanten, afspraken maken, webinars volgen enzovoorts. Voor mensen die niet naar Kortrijk kunnen komen, biedt dit de mogelijkheid om toch aanwezig te zijn en voor, tijdens en na de beurs te netwerken binnen de Interpom-gemeen­schap”, licht de Exhibition Manager toe.

Webinars

Daarnaast zullen er, in aanloop naar Interpom 2021, vanaf november 2020 Interpom-webinars worden opgezet. Daarmee wil de organisatie de connectie met de sector behouden. De inhoud en praktische informatie van deze webinars staat op dit moment nog niet vast, maar Pycarelle kan alvast vertellen dat er aan de hand van verschillende thema’s ingezoomd zal worden op onderwerpen die ook live op de beursvloer behandeld zouden kunnen worden, zoals markt­evoluties, innovaties in de keten, bewaring en de Green Deal. ●

Evenementen

©2015 - 2024 Aardappelwereld | Ontwerp en realisatie COMMPRO