Actie Abonnement Aardappelwereld magazine (Gratis Aardappel Kookboek t.w.v. 15 euro)
Verschillende soorten aardappel in 1 gerecht….het kan, het is kleurrijk en weer eens wat anders. In dit recept worden de aardappeltjes op een lage temperatuur in gezouten boter gegaard. Heel erg mager is het niet, maar het is wel verrassend lekker.
Bijgerecht, 6 personen. Bereidingstijd 15 minuten (excl. 40 minuten garen)
• 800 gram kleine verschillende soorten (gekleurde) aardappel
• 1 bol knoflook
• 2 eetlepel olijfolie
• 4 takjes verse tijm
• 4 takjes verse rozemarijn
• 4 blaadjes laurier
• 150 gram gezouten roomboter
• 20 zongedroogde tomaatjes
• zout, versgemalen peper
Was en boen de aardappelen schoon. Laat ze in de schil. Laat kleine krielaardappelen heel. Snijd eventueel grotere exemplaren in even grote stukken. Haal de knoflooktenen los van de bol. Pel ze niet.
Giet de olijfolie (of neem de olie van de zongedroogde tomaatjes) in een pan met dikke bodem op een hoog vuur. Voeg de aardappelen toe en bak ze 5 tot 10 minuten al omscheppend lichtbruin. Voeg wat zout en peper toe. Zet het vuur lager en voeg de knoflookteentjes, tijm, rozemarijn, laurier en gezouten boter toe. Laat de boter goed uitsmelten.
Dek de pan af en stoof op een laag vuur gedurende 30 tot 40 minuten. Schep af en toe om. Voorkom dat de boter verbrandt. Gebruik eventueel een sudderplaatje of vlamverdeler onder de pan.
Verwijder, wanneer de aardappeltjes mooi gaar zijn, het overtollige vet uit de pan. Voeg vlak voor het serveren de zongedroogde tomaatjes toe. Breng eventueel nog wat op smaak met zout en peper.
Tip: De knoflooktenen zijn nu zacht en gaar. Je kunt ze als een heerlijke zoete pasta wat uitsmeren over de aardappeltjes.
Ingrid van den Arend, Cook it!
Evenementen
©2015 - 2024 Aardappelwereld | Ontwerp en realisatie COMMPRO