Aardappelwereld magazine
Om me niet schuldig te maken aan plagiaat, schrijf ik normaal gesproken altijd een eigen recept. Maar dit keer brand ik me er niet aan. Idrijski žlikrofi is namelijk door het Sloveense ministerie van landbouw én de Europese Unie erkend en beschermd als traditionele Sloveense specialiteit.
Hoofdgerecht, 4 personen. Bereidingstijd 1 uur.
Doe de bloem in een kom. Maak een kuiltje in het midden. Doe daar de eieren, de olie en 4 eetlepels water in. Roer met een vork vanuit het midden steeds meer bloem erbij tot een soepel en elastisch deeg. Kneed goed door (voeg indien nodig nog wat water toe). Laat de deegbal afgedekt een half uur rusten. Kook de aardappelen in de schil gaar. Pel ze en pureer ze met een pureeknijper heel fijn. Bak de spekjes uit, voeg de gesnipperde ui toe en fruit zachtjes tot de ui glazig is. Meng spekjes, aardappelpuree, bieslook en breng goed op smaak met zout en peper. Draai er met vochtige handen balletjes van (ca. 2 cm doorsnede).
Rol het deeg uit op een met bloem bestoven vlak tot een lap van 1-2 mm dikte. Leg de balletjes naast elkaar langs de lange kant met 5-6 cm onderlinge afstand. Vouw een strook deeg er overheen. Druk het deeg tussen de vullingen op elkaar. Snijd dan de žlikrofi los van elkaar. Zet deze kussentjes op de nog open kant en druk er bovenop met je vinger een kuiltje in. Nu zijn ze dicht. Bestuif tijdens dit alles je handen regelmatig met bloem. (kom je hier niet helemaal uit, kijk dan op YouTube. Zoek op ‘Idrijski žlikrofi’)
Breng ruim water met ruim zout aan de kook. Kook de kussentjes tot ze boven komen drijven, dan zijn ze gaar.
Tip: Serveer met vleesragout, of eenvoudig met room en verse kruiden of door gesmolten boter met uitgebakken spekjes. Doe ook eens pittige harde geitenkaas door de vulling.
Ingrid van den Arend, Cook it!
Evenementen
©2015 - 2025 Aardappelwereld | Ontwerp en realisatie COMMPRO