Aardappelwereld magazine
Slovenië is een klein Balkanland waar de ‘krompir’ nog op een voetstuk staat. Sterk verbonden met de bevolking, terug te vinden tot ver in de geschiedenis, en weerspiegeld in traditionele gerechten als Jota, een aardappelsoep met bonen en zuurkool of Ajvar, aardappel met geitenkaas. Die liefde voor de aardappel kom je ook tegen in de teelt, zo heeft een geanimeerd gezelschap bevlogen kwekers van drie Hollandse aardappelkweekverenigingen onlangs tijdens een werkbezoek kunnen ervaren. Heel veel kleine landbouwbedrijven en een handvol grotere, verbouwen het gewas met hart en ziel, al gaat het niet vanzelf. De stenige grond en toenemende weersextremen houden de teelt danig in een greep. Nieuwe robuuste rassen uit landen als Nederland, Duitsland en Frankrijk, maar ook van eigen bodem, kunnen mogelijk de circa 3000 hectare tafelaardappelteelt toch nog vele jaren in de benen houden.
Log in om dit artikel te kunnen lezen
Kies Premium om alles te lezen en toegang tot het archief
Evenementen
©2015 - 2025 Aardappelwereld | Ontwerp en realisatie COMMPRO