NAO en VAVI: Verbod chloorprofam legt enorme druk op hele aardappelketen
De Europese Commissie (EC) besloot op 17 juni 2019 de registratie van de werkzame stof chloorprofam niet meer te verlengen, omdat het volgens beoordelaars kan leiden tot gezondheidsschade. Daarmee is het gebruik van een belangrijke spruitgroeiremmer voor bewaaraardappelen letterlijk in de kiem gesmoord. Dit legt een enorme druk op de hele aardappelketen, zo beschrijven NAO…
Danespo met nieuw kweekbedrijf klaar voor veredeling van wereldrassen
Het spiksplinternieuwe kweekbedrijf van Danespo in het Deense Give staat vol met moderne apparatuur om aardappelgenen in kaart te brengen. Die zijn bestemd voor de zoektocht naar nieuwe rassen voor de alsmaar groeiende wereldwijde vraag naar aardappelen. “We richten ons vooral op de ontwikkeling van een breed rassenpakket voor teelt in de hele wereld”, laat…
Data delen leidt tot lagere operationele kosten en procesoptimalisatie
Tijdens de eind oktober gehouden ‘Kiremko Masterclasses’ vertelden vakmensen uit de praktijk dat het delen van data in het aardappelverwerkingsproces zal leiden tot meer inzicht en optimalisatie. Het biedt daarnaast ook kansen voor toepassing in de totale aardappelketen, waarbij wel de privacy en het verdienmodel nog geregeld moeten worden.
Paul Heeres ontvangt eervolle Plantum-onderscheiding
Op 9 oktober jongstleden ontving Paul Heeres, veredelaar bij Averis Seeds kweekbedrijf, een zilveren speld.
Scheidend BO-directeur geridderd
Tijdens het onlangs gehouden minisymposium ‘De verbindende schakel’ door de Branche Organisatie (BO) Akkerbouw werd afscheidnemend directeur Matthé Elema onderscheiden tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.
Herman Vorst met pensioen, Jeroen Krabbendam volgt hem op
Deze maand heeft Herman Vorst, na bijna 45 jaar dienstverband bij Aardappelwereld magazine en PotatoWorld magazine, zijn pensioengerechtigde leeftijd bereikt. Als Aardappelwereldteam gaan we daarmee een zeer gewaardeerde collega missen die zich in die vele jaren met hart en ziel heeft ingezet voor onze vaktijdschriften.
Labskaus
Labskaus is zeemanskost van de Noorder- en Zuiderzee en wordt nu nog gegeten in Noord-Duitsland, Denemarken en delen van Scandinavië. Bij een lange zeereis moesten ingrediënten ook langer houdbaar zijn. Met aardappelen, uien, gepekeld vlees en ingemaakte haring kom je dan al een heel eind.
Braziliaans koken
Weet u hoeveel aardappelen u dagelijks aanbevolen wordt door het Voedingscentrum? Een portie aardappelen voor een volwassen man of vrouw bestaat volgens de aanbevelingen uit vier tot vijf aardappelen.
©2015 - 2025 Aardappelwereld | Ontwerp en realisatie COMMPRO