Al abonnee? Activeer hier uw premium account

Vocht ingeschuurd? Laat ventilatoren volop draaien!

november 2020


Het bewaren van aardappelen is een vak apart en vereist veel kennis en ervaring. In deze Bewaarcolumn delen vier ervaren bedrijfsadviseurs van Delphy bij toerbeurt actuele bewaartips met lezers van Aardappelwereld magazine. Dit keer een bijdrage van Renould Schiffelers, werkzaam in de regio Zuidoost-Nederland.

“De aardappeloogst is tot nu toe in veel teeltregio’s onder wisselende weersomstandigheden verlopen. Al vanaf de aanvang van dit oogstseizoen adviseren we met klem: laat rotte plekken zitten, draai ze niet naar binnen. Laagtes, spuitsporen, kopakkers met rot, rij er met een grote boog omheen. Zelfs apart opslaan zal in de meeste gevallen niet lonend zijn. Dat ligt niet alleen aan de lage prijzen, maar nog meer aan de hogere kosten van bewaring. Alternatieven voor de kiemremmer Chloor-IPC zijn overwegend duurder in gebruik en ze vereisen voor een optimale werking zo snel mogelijk een droog product in de schuur. Gedurende het droog- en wondhelingsproces is de inzet van de huidige kiemremmingsmiddelen af te raden, vooral vanwege de benodigde ventilatie met buitenlucht. Duurt dit proces te lang, wat al gauw het geval kan zijn bij veel rot en eventueel ook te veel natte grond in het product, dan kan kiemremming te laat komen of is een hoge en daarmee dure startdosering nodig. Veel telers hebben gehoor gegeven aan het advies om al tijdens het teeltseizoen de consumptieaardappelen met MH te spuiten. Daardoor hebben de knollen al een rem op het kiemproces in zich. Dat komt nu vooral van pas bij nat ingeschuurd product dat veelal een wat langere droogtijd nodig heeft. Zolang er geen rot in zit zal dat niet te lang zijn om op tijd met een eerste behandeling van middelen als 1,4SIGHT, Biox-M, Argos en ethyleen te starten. We zien dit seizoen echter in veel bewaarschuren al vlot na inschuren kiemen op de knollen komen, ook bij met MH behandelde aardappelen. De soms zeer hoge temperaturen in de eerste weken van september zijn daar de oorzaak van. Die heeft in heel wat knollen de kiemrust vervroegd doorbroken. Veel tijd om te drogen hebben de meeste partijen daarom hoogstwaarschijnlijk niet.

Indien nodig, kachels erbij

Bij het droogproces zijn de eerste dagen na inschuren van het grootste belang, ook om de temperatuur in de gehele hoop gelijk te krijgen. Dus gelijk de ventilatoren volop laten draaien. In een aantal gevallen hebben we geadviseerd de kachels hierbij aan te zetten en wellicht zal dat bij degenen die nu en de komende tijd nog inschuren eveneens nodig zijn. Dat heeft deels te maken met de lagere knoltemperatuur van de net ingeschuurde aardappelen en met de overwegend ongunstige buitentemperatuur en de hoge RV in de voorbije weken voor extern ventileren. Let ook op de standaard programma-instellingen in de bewaarcomputer. Het streven is om de eerste veertien dagen na inschuren een producttemperatuur te krijgen/handhaven die minimaal tussen 12 en 14 graden Celsius ligt. Bij de weersomstandigheden die we tot nu toe gehad hebben, zijn de omstandigheden niet altijd gunstig om met externe lucht draaien. Dan zijn handmatige aanpassingen nodig zoals een bijstelling van de temperatuurwaarden of tijdelijke verhoging van interne ventilatie.

Raadpleeg Beslisboom Kiemremming bij twijfel

Om telers te helpen bij de keuze van het juiste bewaarmiddel heeft Delphy, in opdracht van de Brancheorga­nisatie Akkerbouw, een Beslisboom Kiemremming gemaakt. Deze is gratis te raadplegen via www.delphy.nl/beslisboom-kiemremming/. Hiermee kunnen veel aardappelbewaarders al een heel eind komen. Het enige waar velen nog wel tegenaan zullen lopen, is het late moment van beslissen. Zowel apparatuur als sommige middelen zijn beperkt beschikbaar. Oude apparatuur, zoals de Swingfog, is voor geen enkel middel met optimaal resultaat inzetbaar. Daarnaast hebben veel loonwerkers al een overvolle agenda vanwege de extra aanvragen die ze dit seizoen van veel telers hebben gekregen. Is er nog twijfel, onderneem dan zo snel mogelijk actie om binnenkort of later niet in de problemen te komen met de kiemremming.” ●


Lees hier ons volledige bewaardossier!

Evenementen

©2015 - 2024 Aardappelwereld | Ontwerp en realisatie COMMPRO