Al abonnee? Activeer hier uw premium account

Stoemp met geroosterde pompoen en rucola

november 2022

Een stoemp is een Belgisch gerecht van aardappelpuree met groentjes naar keuze. Met sla of andere bladgroente erdoor wordt het fris en luchtig. De zoet geroosterde pompoen geeft het een winters tintje. Prima gerecht voor het grillige overgangsweer van de herfst.


Hoofdgerecht, 4 personen. Bereidingstijd ca. 40 minuten.

• 1 kleine pompoen
• 2 eetlepel roomboter
• 2 eetlepels suiker
• 1 kilo kruimige aardappelen
• 1 zakje rucola (75 gram)
• 2 uien
• 2 eetlepels olijfolie
• 4 verse braadworsten
• 1 klein bekertje slagroom (125 ml)
• 75 gram gezouten pecannoten
• zout, peper en nootmuskaat

Warm de oven voor op 180°C.
Snijd de pompoen in schijfjes of partjes. Verwijder de schil en de zaadlijsten. Doe in een ovenschaal. Verdeel er de boter in klontjes en de suiker over. Bestrooi met zout en peper. Laat in 30 minuten in de voorverwarmde oven garen, kleuren en karamelliseren. Schep af en toe om.
Schil intussen de aardappelen en snijd ze in gelijke stukken. Kook gaar in 20 minuten in water met wat zout.
Hak de rucola grof. Snijd de ui in ringen. Verhit de olijfolie in een koekenpan en bak de worsten 2 minuten aan elke kant. Voeg de uienringen toe en laat 8 minuten bakken op een matig vuur. Schep uien en keer worst af en toe om.
Giet de aardappelen af. Stamp ze fijn. Voeg de room, peper, zout en nootmuskaat toe en breng goed op smaak. Doe er de gare pompoen in kleine stukken bovenop en schep goed om. Roer er de gesneden rucola en pecannoten door. Meng goed.
Serveer de slastoemp met de worsten en ui bovenop.

Tip: Hak de pecannoten fijn. Rooster in een koekenpan in boter met zout en peper. Doe de stoemp in een ovenschaal en de gehakte noten er als een crumble bovenop. Kort bruin bakken in de oven.

Ingrid van den Arend, Cook it!

Evenementen

©2015 - 2024 Aardappelwereld | Ontwerp en realisatie COMMPRO