Al abonnee? Activeer hier uw premium account

Brrrr-exit

december 2020


Mijn eerste column stond in januari 2017 in dit magazine over het toenemend protectionisme in de wereld. Aanleiding waren twee verkiezingsuitslagen: Donald Trump met “America first” in de VS en de uitslag van het referendum in het Verenigd Koninkrijk (VK) om de EU te verlaten (23 juni 2016).

Met 51,9 procent van de stemmers in het VK werd het een ‘leave’. Nu zijn we bijna vier en een half jaar verder en loopt – als ik dit schrijf – de termijn om tot een ordelijke overeenkomst te komen over drie weken af.

En dus heerst er grote onduidelijkheid aan beide kanten van de Noordzee. Wat worden de Britse regels? Welke exportcertificaten zijn vereist? Hoe gaat de inspectie eruitzien? Zullen verse producten nog wel op tijd verder kunnen? Wat worden de regels voor aardappelen? Mogen aardappelen straks de EU in? Zonder deal geldt er immers een importverbod.

Voor exporteurs aan beide zijden een spannende tijd. Velen zijn aangewezen op het in de gaten houden – last minute – van websites. En er staan nu al kilometers files aan vrachtwagens richting Calais, de belangrijkste exporthaven naar het VK. En notabene de Britse brexit-minister zelf, Michael Gove, waarschuwt dat er vanaf 1 januari misschien wel zevenduizend vrachtwagens staan te wachten bij Dover en de Eurotunnel in Folkestone. Oorzaak is volgens hem handelaren die niet goed voorbereid zijn op de nieuwe formaliteiten. Klinkt toch een beetje als de omgekeerde wereld.

Het bovenstaande is slechts een hele beperkte weergave van wat er allemaal speelt, misschien wel met of zonder deal. Je verbaast je dan toch weer even over het oorspronkelijke besluit van ruim vier jaar geleden van het VK om de EU te verlaten. Want het belangrijkste aspect van de EU is juist vrij verkeer van goederen en diensten tussen al die zelfstandige landen. En een gelijk speelveld voor zaken als staatssteun en ook landbouwsteun. En al die Brusselse ambtenaren? Met 50.000 totaal is dat niet veel meer dan voor een grote Europese stad. Wat een gevolgen van een sentimentele keuze. Ik krijg het er koud van.

Dick Hylkema
Directeur Nederlandse Aardappel Organisatie (NAO)

Evenementen

©2015 - 2024 Aardappelwereld | Ontwerp en realisatie COMMPRO