Al abonnee? Activeer hier uw premium account

Kweker Hans van den Oord onderscheiden met GVF-wandbord

december 2021


Tijdens de onlangs gehouden Rassendagen in Emmeloord en omgeving mocht aard­appelkweker Hans van den Oord uit Wieringerwerf het felbegeerde Geert Veenhuizen Wandbord ontvangen uit handen van voorzitter Ronald Hutten van het Geert Veenhuizen Fonds (GVF). Hij kreeg de onderscheiding als waardering voor bijna 40 jaar lang kweekwerk, waarmee hij vooral de laatste jaren in het oog springende successen heeft behaald, waaronder het ras Cammeo dat is ondergebracht bij Geersing Potato Specialist uit Emmeloord.

Met een glimlach van oor tot oor, te midden van trouwe kwekersvrienden, houdt Hans van den Oord na de uitreiking vol trots zijn onderscheiding omhoog. Zojuist heeft GVF-voorzitter Ronald Hutten geschetst waarom het fonds juist hem in het zonnetje heeft gezet. Het is door de coronacrisis alweer even geleden dat kwekers verenigd in het Geert Veenhuizen Fonds een fraai beschilderd bord met een afbeelding van de kweker van weleer mochten uitreiken, begint de voorman. Hij is dan ook verheugd dat dit weer kan op een mooie gelegenheid als de Rassendagen, die ook een jaartje hebben moeten overslaan. Hutten gaat terug in de tijd, bijna 40 jaar, het moment waarop Van den Oord zijn kwekerscarrière startte bij het toenmalige pootgoedhandelshuis Hettema uit Joure. Dit bedrijf hanteerde de strategie om het eigen geniteurenprogramma onder te brengen bij een grote groep hobbykwekers. Zij selecteerden het materiaal uit en de beste resultaten gingen dan weer terug naar de onderneming, legt Hutten de werkwijze uit. Dat is ook hoe de kweker uit Wieringerwerf begon. Later maakte hij stap voor stap de overgang naar het kweken van eigen zaailingen. In de beginjaren was het vooral veel werk verzetten en op zoek gaan naar de bedrijven die oog en begrip hadden voor de zienswijze van de vrije kweker. Het kan soms lang duren voordat je succes boekt, maar geduld loont, ook voor Van den Oord.

Tijdens de onlangs gehouden Rassendagen in Emmeloord en omgeving mocht aardappelkweker Hans van den Oord uit Wieringerwerf het felbegeerde Geert Veenhuizen Wandbord ontvangen uit handen van voorzitter Ronald Hutten van het Geert Veenhuizen Fonds (GVF).

Met zo’n 3 jaar geleden Cammeo als eerste ras op de nationale rassenlijst, vertelt Hutten. Een zeer sterk phytophthoraresistent ras dat ook nog eens hele hoge opbrengsten geeft. Inmiddels lijkt het succes niet meer te stoppen. Wat je dan ook ziet, als er een schaap over de dam is volgen er meer, lacht de voorzitter. Zo is met Camillo inmiddels nog een ras op zijn naam gekomen en liggen bij de diverse handelshuizen nog meer nummers in de belangstelling waar ongetwijfeld snel een naam aan verbonden zal zijn, verwacht Hutten. Na de uitreiking van het fraaie wandbord haalt Van den Oord nog een anekdote aan waaraan hij een deel van zijn succesnummers te danken heeft. “Toen ik al heel wat jaartjes geleden begon te kweken kreeg ik wat kloontjes van collega-kweker Jacob Eijsing. Daar zat gelijk een hele goede bij, de 94-1. Daarin viel het mij gelijk op dat deze heel sterk was tegen Phytophthora.” Van den Oord is hier in de jaren daarna mee door blijven kruisen. Eerst volgden resultaten met helaas een te lage opbrengst, maar de aanhouder wint en sinds enkele jaren is daar dus succes dat er mag zijn. ●

Evenementen

©2015 - 2024 Aardappelwereld | Ontwerp en realisatie COMMPRO