Actie Abonnement Aardappelwereld magazine (Gratis Aardappel Kookboek t.w.v. 15 euro)
Het bewaren van aardappelen is een vak apart en vereist veel kennis en ervaring. In deze Bewaarcolumn delen vier ervaren bedrijfsadviseurs van Delphy bij toerbeurt actuele bewaartips met lezers van Aardappelwereld magazine. Dit keer een bijdrage van Niek Vedelaar, werkzaam in de regio Flevoland.
“Over het algemeen liggen de consumptieaardappelen momenteel netjes en droog achter de planken in de bewaarschuren. Toch zitten er partijen tussen die extra aandacht vragen, onder meer als gevolg van holle harten en rot. Wanneer deze onbeschadigd de schuur in komen is er veelal weinig aan de hand. Is hier echter in het rooi- of transporttraject een barst of scheur in gekomen dan hebben vocht en bacteriën een makkelijke ingangspoort en dus vrij spel gekregen. Vooral in de grotere knollen zijn de barsten ontstaan en die zorgen nu voor problemen. Meestal was het eerste lekvocht van het ingezette rottingsproces al drie tot vier weken na inschuren zichtbaar, mits daarop gecontroleerd natuurlijk. Wees dus zeer alert bij partijen waarin knollen met holle harten voorkomen en controleer dagelijks op mogelijk ontstaan van lekvocht, want in een onopgemerkte plek met deze nattigheid kan rot verraderlijk snel om zich heen grijpen. Belangrijk voor nu in deze periode is om in dergelijke cellen niet te snel in te koelen. Dan creëer je namelijk meer tijd om je product te ventileren. Dat vaker ventileren maak je mogelijk door het verschil tussen product- en kanaaltemperatuur klein te houden. Een dergelijke strategie maakt het eveneens mogelijk om de kachel erbij aan te zetten wanneer het aantal plekken met rot en lekvocht onverhoopt oploopt. Pas in dit geval ook de periode van intern ventileren aan door bijvoorbeeld ieder uur kort intern te draaien en niet pas om de twee tot drie uur. Over nog meer vocht gesproken, rond deze periode met lagere buitentemperaturen is het ook het moment aangebroken om de condensventilatoren continu aan te zetten. Vocht in de dan warmere binnenlucht kan gaan condenseren op de afkoelende wand- plus dakbeplating en spanten. Daarop kunnen zich druppels vormen die vervolgens de knollen in de bovenlaag van de aardappelhoop natmaken, wat weer rot kan veroorzaken.
Een ander belangrijk aandachtspunt van dit moment is de kiemremming. In schuren waar droog product ligt, kan deze starten of is deze veelal gestart, zeker bij degenen die middelen als ethyleen of 1,4SIGHT inzetten. Het advies is om daarmee al te beginnen ruim voordat kieming zichtbaar is. En al helemaal in partijen waarop in het groeiseizoen geen MH is toegepast of hiervan de werking niet helemaal optimaal is geweest. Bij inzet van 1,4SIGHT is het in dergelijke partijen raadzaam te starten met een dosering van 20 milliliter per ton. Is de MH behandeling goed geslaagd dan kan een halve dosering van 10 milliliter per ton al toereikend zijn. Bij twijfel daarover, overleg met een adviseur. Let bij gebruik van deze zeer vluchtige kiemremmer op mogelijk besmettingsgevaar van andere bewaarproducten die eventueel in dezelfde schuur liggen opgeslagen, zoals wortelen, uien en knolselderij. Dit in verband met mogelijke afzetrestricties. Wie gebruik maakt van kiemremmers als Argos en Biox-M kan met de eerste behandeling wachten totdat de eerste witte puntjes op de knollen zichtbaar zijn. Ook hiervoor geldt, dien het middel pas toe als het product volledig droog is. Bij Argos is het raadzaam te starten met de volle dosering van 100 milliliter per ton. Is vooraf MH toegepast en is deze behandeling goed geslaagd, dan mag het interval tussen de behandelingen vier weken zijn. Bij geen MH of twijfel over het effect van de werking, hanteer dan een interval van drie weken. Voor Biox-M toegepast in fritesaardappelen is het advies altijd te starten met 45 milliliter per ton, ongeacht of hier een MH-behandeling aan vooraf is gegaan. Betreft het tafelaardappelen, dan mag in combinatie met een geslaagde MH-toepassing de startdosering 30 milliliter per ton zijn. Indien de MH-toepassing óf niet is uitgevoerd óf minder geslaagd is geldt de originele dosering van 60 milliliter per ton. Zijn de kiemen bij de eerste behandeling het witte-puntjes-stadium voorbij, dan mag nu volgens het nieuwe etiket de dosering hoger zijn. Het maximum staat op 90 milliliter per ton. Hou er wel rekening mee dat per seizoen maximaal elf toepassingen toegestaan zijn en een totaaldosering van 390 milliliter per ton.”
Lees hier ons volledige bewaardossier!
Evenementen
©2015 - 2024 Aardappelwereld | Ontwerp en realisatie COMMPRO