Als de aardappel uw vak is, lees Aardappelwereld magazine digitaal en op papier

“Kiemremming? Eerst knoltemperatuur voldoende omlaag!

december 2022


Het bewaren van aardappelen is een vak apart en vereist veel kennis en ervaring. In deze Bewaarcolumn delen vier ervaren bedrijfsadviseurs van Delphy bij toerbeurt actuele bewaartips met lezers van Aardappelwereld magazine. Dit keer een bijdrage van Niek Vedelaar, werkzaam in de regio Flevoland.

“De kiemrust in aardappelen is dit seizoen bijzonder kort. Dit is te merken bij onze visites aan de vele bewaarplaatsen in de regio’s. Veelal bij pootaardappelen kom je soms partijen tegen waar de kiemen al 10 centimeter dik op de knollen staan. Dat is een duidelijke indicatie voor de vroegheid van de kieming. Het is sowieso altijd al van belang om dagelijks te controleren, nu geldt dat zeker. Door de droge zomer, met bij vlagen zeer hete dagen, is de kiemrust op veel plaatsen zeer snel doorbroken. Daarbij zijn de aardappelen relatief vroeg de schuren ingegaan en waren de buitentemperaturen in de eerste maanden van bewaren behoorlijk hoog. Dat heeft vooral in schuren met enkel buitenluchtkoeling de kiemgroei nog eens extra gestimuleerd door de relatief hoge knoltemperaturen en de temperatuur in de bewaring tot dit moment. Daarnaast is de veldbehandeling met de kiemregulator MH lang niet in alle partijen geslaagd. Feitelijk is het dus zo dat de knollen een maandje ouder zijn dan normaal. Dan gaat het er nu om, hoe drukken we die vroege kiemlust de kop in? Allereerst door elke partij goed in de gaten te houden en dagelijks op kiemen te controleren. De eerste kiempjes verschijnen meestal op kleinere, groene en beschadigde knollen. Zie je daarop witte puntjes verschijnen, dan is het hoog tijd om een eerste behandeling met een kiemremmer als 1,4SIGHT uit te voeren. Dat zal dan op tijd zijn voor de gezonde knollen die nog geen kieming laten zien. Vanwege deze korte kiemrust was/is dit seizoen het advies om met 20 milliliter per ton te starten. Maar doe dat ook niet eerder dan tot het moment waarop de knoltemperatuur voor een product als fritesaardappelen onder 9 tot 9,5 graden Celsius ligt. Is namelijk die knoltemperatuur op het moment waarop de eerste behandeling nodig is nog hoger, dan zijn op zo’n partij nog te veel ventilatie-uren nodig om de temperatuur naar beneden te brengen. En daardoor raak je dan weer te veel middel kwijt en zal het effect op de kiemremming beperkt zijn. In bewaarruimtes waar de knoltemperatuur dus nog te hoog is voor een optimale kiemremming -in sommige cellen meten we na half november nog knoltemperaturen van ruim 11 graden- is het dus noodzakelijk deze in korte tijd naar beneden te brengen. Vaak heeft hiervoor de (standaard)instelling in het computerprogramma een bijstelling nodig naar een dagelijkse koeling van 0,3 tot 0,4 graden in plaats van 0,1 of 0,2. Met een dergelijke aanpassing kun je de temperatuur van de knollen in een week tijd al gauw 1,5 graden Celsius omlaag brengen. Gelukkig zijn de nachten inmiddels koud genoeg om zo’n snelle actie in te zetten.

Voorkom condensvorming

Let daarbij wel op condensvorming. We hebben al momenten gehad waarop de temperaturen overdag opliepen tot boven 10 graden Celsius en ’s nachts daalde tot min 6. Dan kan aan de onderkant van de dakplaten, bij kieren en spleten en op (stalen) koudebruggen al heel snel condens ontstaan. Hou dus het weerbericht van dag tot dag in de gaten en zet de condensventilatoren aan ruim voordat de kans op condensvorming ontstaat. Voorheen lieten veel aardappelbewaarders de condensventilatoren in de winterperiode (uit gemak en als verzekering) voor langere tijd doordraaien. Nu is het echter raadzamer om, gelet op de energieprijzen van nu, deze ventilatoren uit te zetten zodra de dreiging van condensvorming voorbij is. Wel zul je nu meer alert de weersverwachtingen behoren te volgen om, zodra het nodig is, de condensventilatoren weer tijdig aan te zetten.” ●

Lees hier ons volledige bewaardossier!

Evenementen

©2015 - 2024 Aardappelwereld | Ontwerp en realisatie COMMPRO