Actie Abonnement Aardappelwereld magazine (Gratis Aardappel Kookboek t.w.v. 15 euro)
Plantparasitaire nematoden zijn microscopisch kleine organismen die in de bodem leven en een toenemende bedreiging voor de wereldwijde voedselzekerheid vormen. Voor hun onderzoeksproject naar deze plantparasitaire aaltjes hebben onderzoekers Jose Lozano Torres (Wageningen University & Research/WUR) en Rik Korswagen (Hubrecht Instituut en Universiteit Utrecht) financiering ontvangen via het Open Technologieprogramma van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO).
Plantenparasitaire nematoden veroorzaken wereldwijd in toenemende mate schade aan landbouwgewassen, onder meer door schaarste aan geschikte resistenties. Met hun project hopen de onderzoekers een manier te vinden om planten resistent te maken tegen deze nematoden. “Zo creëren we een brede weerstand die niet-specifiek en duurzaam is”, meent Korswagen. In combinatie met het gebruik van de tomaat als modelplant in het project, vergemakkelijkt dit volgens WUR het generaliseren van de projectresultaten naar andere economisch belangrijke plantensoorten waaronder de aardappel, maar ook paprika en aubergine.
De kleine (rond)wormen kunnen planten infecteren en zo schade veroorzaken, omdat zij ervoor kunnen zorgen dat de plant speciale cellen aanmaakt die ontworpen zijn om de wormen te voeden, waardoor voedingsstoffen van de plant worden ‘gestolen’. Deze speciale cellen kunnen variëren van individuele cellen tot groepen samengevoegde cellen. Lozano Torres en Korswagen willen middels hun onderzoek beter begrijpen hoe (rond)wormen interacteren met planten en manieren vinden om de schade die zij kunnen veroorzaken te beperken. De onderzoekers willen met hun project, genaamd “Stepping down the evolutionary stairway of feeding cell induction by plant parasitic nematodes with spatial transcriptomics at near-cellular level to design resistant crops”, beter begrijpen hoe deze cellen zijn geëvolueerd en zich hebben ontwikkeld. Om deze cellen te bestuderen, gebruiken zij technologie waarmee je kunt zien welke genen worden in- en uitgeschakeld in specifieke delen van tomatenwortels. Ten slotte proberen ze bepaalde delen van het ontwikkelingsproces van de cel te blokkeren om de schade die de nematoden aan de plant kunnen toebrengen te beperken.
“Dit project is interessant voor de (Nederlandse) veredelingsbedrijven die wereldwijd een centrale rol spelen bij de productie van zaden en de verbetering van rassen voor deze voedselgewassen”, stelt Lozano Torres. De zaadbedrijven die betrokken zijn bij dit project behoren volgens WUR tot de top acht van de wereld op het gebied van het veredelen van groentegewassen. Deze top acht vertegenwoordigt meer dan de helft van de wereldwijde verkoop van hoogwaardige groentezaden. “Onze industriële partners zullen helpen ons onderzoek te vertalen in nieuwe (rond)wormresistente rassen voor de consumentenmarkt, zodat we kunnen blijven genieten van gezond voedsel”, besluit de WUR-onderzoeker.
Het NWO Open Technologieprogramma richt zich op wetenschappelijk onderzoek dat moet leiden tot toepasbare kennis en geeft bedrijven en andere organisaties de mogelijkheid om op een eenvoudige manier aan te sluiten bij dit soort onderzoek. Zes projecten ontvingen in totaal 4,7 miljoen euro. Betrokken bedrijven en organisaties investeren 1,1 miljoen euro extra.
Evenementen
©2015 - 2024 Aardappelwereld | Ontwerp en realisatie COMMPRO