Al abonnee? Activeer hier uw premium account

Aardappelhandelsbedrijf Europlant viert 30-jarig jubileum

14 maart 2022

Het in Lüneburg gevestigde aardappelhandelsbedrijf Europlant houdt zich al 30 jaar bezig met het vermarkten van aardappelrassen.

Het Duitse bedrijf is van plan om dit 30-jarig jubileum in september te vieren, als onderdeel van vakbeurs PotatoEurope 2022 in het Duitse Bockerode.

Innovatief distributieconcept

Europlant werd in 1992 opgericht als verkoopbedrijf van het traditionele veredelingsbedrijf Kartoffelzucht Böhm GmbH & Co. KG en haar partners Vereinigte Saatzuchten eG, Raiffeisen Centralheide eG en Stader Saatzucht eG. Met deze oprichting werd de basis gelegd voor een innovatief distributieconcept voor pootaardappelen, stelt het bedrijf in een persbericht.

Wereldwijde distributie

“In 1992 zijn we begonnen met het vermarkten van de aardappelrassen van onze aandeelhouders in Oost-Duitsland en enkele exportmarkten. In 2002 hebben we de wereldwijde distributierechten overgenomen en met de handel in tafel- en industrieaardappelen hebben we in 2005 nog een bedrijfstak toegevoegd”, blikt Managing Director Jörg Eggers trots terug op de geschiedenis van het bedrijf.

Internationale ontwikkeling

Inmiddels is Europlant uitgegroeid tot een belangrijke internationale leverancier van pootaardappelen van innovatieve rassen. De internationale ontwikkelingen van het bedrijf startten al vroeg, met de oprichting van de eerste dochteronderneming voor verkoop en vermeerdering in 1993, in Slowakije. Van daaruit heeft de groep een netwerk opgebouwd van 13 dochterondernemingen en geassocieerde ondernemingen, actief in meer dan 70 landen met meer dan 250 medewerkers. Wereldwijd verkoopt het bedrijf zo’n 260.000 ton pootaardappelen, waarvan 145.000 ton op de Duitse markt.

Nieuwe rassen

“Samen met ons zusterbedrijf Böhm-Nordkartoffel Agrarproduktion GmbH & Co. OHG, werken we voortdurend aan de ontwikkeling van nieuwe en innovatieve rassen”, vertelt Managing Director Jörg Renatus. Voor Europlant ligt de focus op het verbeteren van de natuurlijke resistentie tegen aardappelziekten en plagen, het versterken van de weerbaarheid tegen omgevingsinvloeden en het verhogen van de teeltefficiëntie. Het assortiment van het bedrijf omvat nu meer dan 100 rassen voor tafelaardappelen, voor de verwerking en voor zetmeelproductie. Ook wordt van ruim 30 rassen plantmateriaal voor de biologische teelt vermeerderd.

Focus op klantvragen

“Een langdurige, op vertrouwen gebaseerde en eerlijke samenwerking met onze klanten is onze grootste prioriteit”, zegt Eggers, daaraan toevoegend dat ze hun telers beloven het best mogelijke oogstsucces te behalen, vertrouwend op de rassen en pootaardappelen van Europlant. Deze opmerking ligt in lijn met wat Renatus ons vertelde tijdens de Potato Variety Days 2021, toen hem werd gevraagd waar het bedrijf zich op richt in het hedendaagse aardappelkweekwerk: “Het gaat om het beantwoorden van de vragen van onze klanten, de aardappelrassen waarnaar zij op zoek zijn, dat hoort onze focus te zijn.”

Evenementen

©2015 - 2024 Aardappelwereld | Ontwerp en realisatie COMMPRO