Al abonnee? Activeer hier uw premium account

Power to the Pieper viert aardappeloogst met Nationale Aardappelrooidag

23 juni 2022

Power to the Pieper, het promotieproject van de Nederlandse Aardappel Organisatie (NAO), organiseert op zaterdag 3 september de tweede editie van de Nationale Aardappelrooidag om de aardappeloogst te vieren.

De NAO riep deze feestelijke dag vol pieper-activiteiten vorig jaar in het leven, om de aardappeloogst te vieren. De organisatie geeft nu aan dat de feestdag dit jaar wegens succes nog grootser zal worden gevierd, met meer deelnemende telers en meer activiteiten.

Dichter bij de bron van eten

De aankomende editie van de Nationale Aardappelrooidag zal in het teken staan van de herkomst van de aardappel. “Uit het grote pieperonderzoek, uitgevoerd in opdracht van de NAO, blijkt dat namelijk 35 procent van de Nederlanders niet weet waar de aardappelen in de winkel vandaan komen. Van de stedelingen weet zelfs 39 procent dit niet, en in de leeftijdscategorie 18-30 is de herkomst van aardappelen bij 41 procent onbekend. Dit terwijl de aardappelen letterlijk om de hoek groeien en geteeld worden en mede- daardoor heel duurzaam zijn. De gemiddelde Nederlander eet per jaar zo’n 86 kilo aardappelen, waarvan 53 kilo vers en 33 kilo bewerkt (zoals in patat of chips)”, aldus de NAO, die met de Aardappelrooidag consumenten dichter bij de bron van het eten op hun bord wil brengen.

Leerzaam en gezellig programma

Verschillende telers verdeeld over het land zetten hun akkers open, om bezoekers te leren over de groei en oogst van de oer-Hollandse aardappel, legt de organisatie uit. “De dag belooft een leerzaam en gezellig programma voor het hele gezin. Met verschillende activiteiten krijgen bezoekers een kijkje achter de schermen bij de boer. Ze kunnen een zak nieuwe aardappelen vullen op de akker, leren hoe de groei en het rooien in zijn werk gaat, de indrukwekkende rooimachines bekijken, creatief aan de slag met aardappelstempels of het aardappelschil-snelheidsrecord breken. Een culinair tintje kan uiteraard niet ontbreken, dus zijn er ook kids-workshops over hoe aardappelen het allerlekkerst bereid kunnen worden”, aldus de aankondiging van het evenement.

“Op deze dag kunnen we laten zien wat er voor nodig is om de aardappel in de supermarkt te krijgen”, vertelde projectleider Zsuzsan Proos tijdens de eerste editie van de Nationale Aardappelrooidag in 2021.

Evenementen

©2015 - 2024 Aardappelwereld | Ontwerp en realisatie COMMPRO