Al abonnee? Activeer hier uw premium account

Aardappeltelers kunnen nog niet puur varen op adviesprogramma’s

4 augustus 2022

Het is nog niet aan de orde om voor de aardappelteelt puur te varen op adviesprogramma’s, stelt akkerbouwer Maurits Bax uit Luyksgestel.

De deelnemer aan de 2.0-studiegroep Zuidoost van Nationale Proeftuin Precisielandbouw (NPPL) zoekt naar mogelijkheden om de bijbemesting van zijn aardappelen en de phytophthora-aanpak te perfectioneren. Hierbij maakt hij onder andere gebruik van farmmaps. Voor aardappeltelers biedt dit platform onder andere software voor Phytophthora-advies en irrigatieadvies, een groeimodel voor aardappelen en verscheidene apps voor variabel doseren (Variable Rate Application/VRA).

Apps geven adviezen, de teler beslist

Met de Bijmesten-app van farmmaps kunnen telers een taakkaart maken voor het variabel bijbemesten van stikstof. De app geeft op basis van temperatuur en de Yara-stikstofsensor aan wanneer het moment van stikstofbijbemesting zou zijn aangebroken. Bax heeft daar niet op willen wachten, vertelt hij aan NPPL: “Dan ben je net te laat en is sprake van groeistagnatie in je gewas die je daarna niet meer inhaalt.” Hij geeft aan dat wat je krijgt slechts een advies is. “Ik kijk naar hoe dat advies past bij hoe ik er zelf naar kijk. Mijn ervaring is dat ik zeker niet blindelings de phytophthora-app kan volgen. Hoe om te gaan bijvoorbeeld met aangekondigde regen blijft echt steeds mijn eigen afweging.”

Bekijk hieronder de video van NPPL: ‘Apps geven adviezen; ik beslis’ – Maurits Bax

Evenementen

©2015 - 2024 Aardappelwereld | Ontwerp en realisatie COMMPRO