Al abonnee? Activeer hier uw premium account

Terugkijken op moeizaam boekjaar en groeien door verbinding bij Agrico

30 december 2021

Tijdens de jaarlijkse centrale ledenvergadering van Agrico werden in december de cijfers van een ‘moeizaam boekjaar’ besproken.

Het is algemeen directeur Jan van Hoogen die boekjaar 2020-2021 karakteriseert als ‘moeizaam’. Volgens het bedrijf is dat vrijwel geheel terug te voeren op één oorzaak: Covid-19. “De strenge maatregelen rondom de pandemie zorgden voor een slechte situatie op alle belangrijke afzetmarkten”, aldus het jaarverslag.

Algerije grote tegenvaller

“Covid-19 zorgde voor een flinke afzetterugval op vrijwel alle markten. In belangrijke afzetmarkten was de situatie slecht, met beperkte beschikbaarheid van financiële middelen en, voor sommige bestemmingen, beperkte beschikbaarheid van containers. In Europa deden belangrijke afnemers in Spanje, Italië en Portugal een stapje terug. Overzee was met name Algerije de grote tegenvaller. Daar hebben we door de Algerijnse quotering maar de helft aan aardappelen heengebracht van wat we normaal doen”, somt Van Hoogen op. “Samengevat kun je zeggen dat Covid-19 wereldwijd enorm veel invloed heeft gehad op de afzet van zowel poot- als consumptieaardappelen. Bij de buitenlandse ondernemingen was dat niet anders. In die context vind ik dat we het qua resultaat en uitbetaling nog goed hebben gedaan”, voegt hij toe.

Aanpassing ledenfinancieringen

Organisatorisch kijkt Agrico terug op een goed jaar. “Door het aanpassen van de ledenfinancieringen afgelopen zomer, zijn de voorwaarden voor de achtergestelde lening aan de coöperatie aantrekkelijker gemaakt. Dit resulteerde in een inschrijving van 2 miljoen euro afgelopen juli, wat een gunstig effect heeft op de solvabiliteit van de organisatie”, valt te lezen. In januari volgt een nieuwe inschrijvingsronde van de achtergestelde lening, waarmee Agrico haar vermogen nog verder wil versterken.

Belangrijker dan ooit: verbinding

Verbinding is dit seizoen het centrale thema binnen Agrico. Na het formele deel van de vergadering haakte André Hoogendijk, directeur BO Akkerbouw, hierop in met een lezing over de verbinding tussen de sector, het teeltbedrijf en de buitenwereld. Om de vele uitdagingen die afkomen op de teeltsector het hoofd te bieden is volgens hem goede samenwerking en verbinding belangrijker dan ooit. Hoogendijk zette zijn betoog richting de telers kracht bij met de uitspraak: “Als je niet aan tafel zit, dan sta je op het menu.”

Schakel die klanten en telers verbindt

In het Engelstalige e-book dat Aardappelwereld magazine heeft uitgegeven in aanloop naar de Rassendagen 2021, liet Agrico al weten dat de coöperatie zich inzet om de schakel te vormen die klanten en telers met elkaar verbindt. “Alleen door samen te werken binnen deze keten kunnen we onze doelen bereiken en uitdagingen overwinnen. Vandaag en morgen. Van goede groei, voedselzekerheid en de richtlijnen van de Green Deal, tot transport tijdens een pandemie. Agrico geeft haar klanten graag de onverdeelde aandacht, juist in deze tijden. Het is tijd om de status quo te veranderen, opnieuw verbinding met elkaar te maken en naar elkaar te luisteren.”

Evenementen

©2015 - 2024 Aardappelwereld | Ontwerp en realisatie COMMPRO