Al abonnee? Activeer hier uw premium account

Robuuste 8-rijige All-in-One trekt veel aandacht op PotatoEurope 2022

12 oktober 2022

Tijdens PotatoEurope 2022, begin september gehouden nabij het Duitse Hannover, is de 8-rijige bunkerbandpootmachine met frees van het Duitse fabricaat All-in-One geen alledaagse verschijning.

Het gevaarte, voor het eerst present op PotatoEurope, doet mee aan een pootdemonstratie waar directeur/eigenaar Andreas Heiss van All-in-One uit Pförring-Dötting, zelf ook aardappelteler, het commentaar verzorgt. Het is een omvangrijke machine, dus gaat het al gauw over gewichtige zaken. Om de pootmachine te tillen is minstens een hefinrichting nodig die 11.000 kilogram kan tillen, het gewicht van de machine plus maximale inhoud. Standaard kan hier 3.000 kilogram aan poters in, met opzetschotten 6.000 kilogram. Rest dus 5.000 kilogram eigengewicht voor de pootmachine. Wil je dit alles kunnen heffen en voortbewegen, dan is al gauw een trekker met een motorvermogen van 239 kW nodig. Heiss noemt (vanaf) een Fendt 933 als voorbeeld.

Flinke capaciteit te maken

Wanneer je over al dat vermogen beschikt en flink wat aardappelland, dan is met deze pootmachine een flinke capaciteit te maken. Volgens Heiss is 3 hectare pootwerk per uur mogelijk, mits de aanvoer naar en vulling van de All-in-One goed georganiseerd is. De demo-uitvoering is uitgerust met grote kartelschijven voor de (eerste) rugopbouw, maar het is ook mogelijk om de pootmachine met een aanaardkap uit te rusten voor definitieve rugopbouw. De grote kartelschijven zorgen voor 15 procent meer rugvolume dan de veelal kleinere (gladde) schijven op gangbare pootmachines, vertelt Heiss.

Transportonderstel van eigen makelij

Zoals bekend van All-in-One zijn de hierop gemonteerde pootunit en frees afkomstig van Miedema/Dewulf en de meeste andere onderdelen zijn van eigen makelij. Daar valt ook het transportonderstel onder, een snelwisselsysteem met twee banden, waarmee de pootmachine in lengterichting op wegtransport kan. Wat de pootmachine verder bijzonder maakt is dat voorop, links en rechts, een duo aan dikke aandrukbanden is gemonteerd. Zo krijg je samen met de trekkerbanden plus nog een setje wielen in de fronthef een egaal aangedrukt pootbed. Volgens Heiss zijn ondertussen de eerste pootcombinaties van dit formaat verkocht, een in Duitsland en een in Nederland. De vanafprijs begint volgens hem bij een bedrag van 160.000 euro, exclusief btw.

Evenementen

©2015 - 2024 Aardappelwereld | Ontwerp en realisatie COMMPRO