Al abonnee? Activeer hier uw premium account

Amerikaanse kleinverpakkers investeren in robotisering

15 maart 2023

De San Luis-vallei is volgens lokale aardappelorganisatie Colorado Potato Administrative Committee de tweede grootste leverancier van tafelaardappelen in Amerika. Om de aardappelen uit dit gebied bij de Amerikaanse consument te krijgen, investeren lokale bedrijven onder andere in automatisering en robotisering.

In het kader van de jaarlijkse Potato Expo namen we een kijkje in de Amerikaanse vallei. Het complete verhaal over de uitdagingen voor de aardappelsector in deze regio vind u terug in het maartnummer van Aardappelwereld magazine.

Noodzaak tot robotisering

Een van de telers in de vallei is Jeff McCullough van het bedrijf Spud Seller in Monte Vista. De aardappelteler/-verpakker legt ons uit waar de noodzaak tot robotisering vandaan komt. “Het is een uitdaging de mensen met juiste kwalificaties te vinden. Vandaar dat we er alles aan doen om de afhankelijkheid van arbeid te verlagen”, vertelt hij. Om het nalezen verder te reduceren heeft hij een elektronische sorteermachine van het merk Exeter. Hierop draait het computerprogramma Phantom van een lokale softwareleverancier. Door de automatisering zijn de bedrijfsgebouwen wel flink vol gezet met machines. “Op dit moment werkt alles naar wens”, laat McCullough tevreden weten.

Complete robotbaan

Ook het bedrijf Blanca in de gelijknamige plaats heeft flink geïnvesteerd in weeg- en verpakkingsmachines. Daarnaast heeft de onderneming, die jaarlijks ruim 50.000 ton tafelaardappelen verpakt, een complete robotbaan laten bouwen door Volm, de Amerikaanse partner van het Nederlandse Manter, een bedrijf dat al ruim 25 jaar weeg- en verpakkingsmachines in Amerika levert. Hierbij legt een grijper de zakjes automatisch in grote dozen van ieder 1000 pound (450 kilogram) neer. Zodra de doos vol is gaat deze volautomatisch verder naar de vertrekhal, waar dagelijks een dertigtal trucks geladen de deur uitgaan om consumenten in heel Amerika van smakelijke tafelaardappelen uit de San Luis-vallei te voorzien.

Lees het complete verhaal ‘Amerikaans aardappel-eldorado onder druk door gebrek aan water en arbeid’ deze maand in Aardappelwereld magazine of op elk gewenst moment online.

Blanca heeft een complete robotbaan laten bouwen door Volm.

Evenementen

©2015 - 2024 Aardappelwereld | Ontwerp en realisatie COMMPRO