Al abonnee? Activeer hier uw premium account

Avebe investeert flink in productie Solanic-aardappeleiwit

2 december 2021

Om te voldoen aan de marktvraag, investeert Royal Avebe flink in haar innovatie- en duurzaamheidsprogramma.

“De plantaardige revolutie is ‘here to stay’. Royal Avebe was één van de pioniers op het gebied van aardappeleiwit voor plantaardige voeding. Om te voldoen aan de toenemende marktvraag investeert de coöperatie dit jaar ruim 66 miljoen euro”, laat het bedrijf weten.

Uitbreiding capaciteit

De meeste van deze investeringen houden verband met de uitbreiding van de capaciteit aan Solanic-aardappeleiwit. Dit aardappeleiwit is volgens de zetmeelfabrikant bijzonder goed oplosbaar en heeft daardoor bijzondere emulgerende, schuimvormende en gelerende eigenschappen. Ook kunnen deze aardappeleiwitten fungeren als vervangers voor hoogwaardige dierlijke eiwitten. Dankzij de investeringen zal de productiehoeveelheid met ingang van het huidige aardappeloogstseizoen 2021 aanzienlijk toenemen. Eerder meldde Avebe al ter uitbreiding van de productie van plantaardige eiwitten te investeren in nieuwe productielijnen op productielocaties in Nederland en Duitsland.

Groeiende vraag plantaardige levensmiddelen ondersteunen

De sterke groei van de plantaardige levensmiddelenmarkt in combinatie met de aantrekkelijke eigenschappen van Solanic-aardappeleiwit, heeft in de afgelopen paar jaar tot een tekort geleid. “Met deze investeringen, de toename van de productiecapaciteit, en onze toekomstige uitbreidingsplannen, zijn wij de juiste partner om de levensmiddelenindustrie te ondersteunen in de groeiende vraag naar plantaardige levensmiddelen”, vertelt Bart Pennings, Director of Business Development.

Plantaardige alternatieven

“Een toenemend aantal consumenten is op zoek naar plantaardige alternatieven zonder af te hoeven doen aan textuur en smaak. Sinds 2007, nog vóór de wereldwijde vraag naar plantaardig eiwit, voorzien wij met succes in deze consumentenbehoefte met ons bijzonder functionele Solanic-aardappeleiwit”, legt Pennings uit. Het aardappeleiwit van Avebe wordt op grote schaal gebruikt door bedrijven in de (plantaardige) levensmiddelensector, bijvoorbeeld voor de vervanging van dierlijke ingrediënten als gelatine of melkeiwit in plantaardige alternatieven voor vlees, zuivel of zoetwaren.

Innovatieve kaastoepassingen

Ook op de veganistische markt kan het bedrijf terecht met de laatste innovaties in kaastoepassingen. “Het Solanic-aardappeleiwit combineert een uitstekende functionaliteit, zoals emulsificatie, gelvorming en schuimvorming, met een ‘clean label’: ze hoeven niet als allergeen te worden gelabeld en kunnen simpelweg als aardappeleiwit worden aangeduid”, legt de Director of Business Development uit. Volgens Avebe heeft Solanic-aardappeleiwit de laagste CO2-voetafdruk ten opzichte van andere dierlijke en plantaardige eiwitten.

Evenementen

©2015 - 2024 Aardappelwereld | Ontwerp en realisatie COMMPRO