Al abonnee? Activeer hier uw premium account

Avebe speelt verder in op toenemende vraag plantaardig eiwit

9 september 2021

In de maanden voor aanvang van de aardappelcampagne van Royal Avebe is gewerkt aan belangrijke investeringen in de productie van plantaardige eiwitten.

In de campagne, die recentelijk is gestart in Nederland en tot medio mei 2022 gepland is, worden de zetmeelaardappelen van de circa 2300 Nederlandse en Duitse leden verwerkt tot aardappelzetmeel en aardappeleiwit. Op productielocaties in Nederland en Duitsland is, met de investeringen in nieuwe productielijnen die vanaf deze campagne draaien, de productie van plantaardige eiwitten uitgebreid. Zo kan de coöperatie meer produceren om aan de toenemende vraag te voldoen.

‘Groei in goede voeding’

Op de locatie in het Drentse Gasselternijveen is de productiecapaciteit voor aardappeleiwit Solanic uitgebreid. Dit aardappeleiwit voor humane voeding wordt voornamelijk afgezet in groeiende markten voor plantaardige voedingsmiddelen, zoals vlees- en zuivelvervangers. Solanic aardappeleiwitten zijn volgens de fabrikant goed oplosbaar en hebben daardoor emulgerende, schuimvormende en gelerende eigenschappen. “De ontwikkeling van Solanic past perfect in de groeistrategie van Avebe: ‘Groei in goede voeding’. De afgelopen twee jaar hebben we veel aandacht besteed aan de productiviteitsverhoging van de huidige lijnen. Binnen de bestaande lijnen konden we 27 procent groeien, maar de markt voor Solanic in plantaardige zuivel- en vleestoepassingen groeit in hoog tempo. Om de huidige en toekomstige vraag op te kunnen vangen, is capaciteitsuitbreiding in de vorm van nieuwbouw nodig”, vertelt Edwin de Jonge, Site Director Gasselternijveen.

Renderend voor alle deelnemende boeren

Op de Duitse locatie in Dallmin, is een productiefaciliteit voor het winnen van eiwit voor diervoeding gebouwd, gelegen in Prignitz, die jaarlijks ongeveer 3.500 ton aardappeleiwit voor de diervoederindustrie zal produceren. “Onze investering is renderend voor alle deelnemende boeren”, vertelt Peter Minow, Managing Director van Avebe Kartoffelstärkefabrik Prignitz/Wendland GmbH. “Het verhoogt de hele waardeketen van zetmeelaardappelen. De prijs van de zetmeelaardappel stijgt, waardoor deze dichter bij onze strategische doelstelling van een prestatieprijs van € 100 per ton komt. Met de productie van aardappeleiwit versterken we de concurrentiepositie van de zetmeelaardappel ten opzichte van andere gewassen als granen of suikerbieten. De zetmeelaardappel blijft daarmee een belangrijke teelt voor veel boeren in de regio en daarbuiten”, aldus Minow. “De zetmeelaardappelverwerking heeft bij Dallmin een zeer goede toekomst. Hiermee stellen we het inkomen van de boeren op de lange termijn zeker”, voegt hij daar aan toe.

Evenementen

©2015 - 2024 Aardappelwereld | Ontwerp en realisatie COMMPRO