Al abonnee? Activeer hier uw premium account

BO Akkerbouw roept regering op om verzoek Internationale Aardappeldag te ondersteunen

30 mei 2023

BO Akkerbouw heeft een brief gestuurd aan minister Adema van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) met de vraag om het verzoek om 30 mei vast te leggen als Internationale Aardappeldag (‘International Potato Day’) namens de Nederlandse regering met enthousiasme te ondersteunen.

Mede op het initiatief van het World Potato Congress dienden Peru, Ierland, China, Canada en België dit verzoek eerder al in bij de Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO) van de Verenigde Naties (VN). “Als aardappelland bij uitstek kan Nederland niet achterblijven”, stelt de brancheorganisatie. De FAO bespreekt de aanvraag voor het vastleggen van de Internationale Aardappeldag tijdens de conferentie van 1-7 juli aanstaande. Bij een positief besluit wordt het vastleggen van de datum van 30 mei voorgelegd aan de Algemene Vergadering van de VN.

Internationaal podium

“De aardappel is nog lang niet overal ingeburgerd als basisvoedsel, terwijl het een aanzienlijk lagere CO2-voetafdruk heeft dan pasta en rijst. Daarnaast zitten aardappels boordevol vitamine C, kalium, vezels en vitamine B6. Daarmee is de aardappel een echte supergroente”, aldus BO Akkerbouw, die van mening is dat de aardappel een internationaal podium verdient: Internationale Aardappeldag op 30 mei. De directeur van de brancheorganisatie, André Hoogendijk, bevestigt dat wij als Nederland met onze kennis van aardappelen en onze ijzersterke keten een echt aardappelland zijn: “De Nederlandse bodem is uitermate geschikt voor het telen van aardappelen. Veredeling, teelt, handel, verwerking, logistiek en technologie: we hebben alles in huis. Alles waarom we een aardappelland met een wereldwijde reputatie zijn.”

Bijdragen aan voedselzekerheid en armoedebestrijding

De ambassadeur van Peru, Ana María Liliana Sánchez Vargas de Ríos, maakte al tijdens het World Potato Congress in Dublin in 2022 officieel bekend dat Peru het voortouw zal nemen bij het promoten van 30 mei als Internationale Aardappeldag. Dat land viert al sinds 2005 op 30 mei de Nationale Aardappeldag. Volgens Peru kan een Internationale Aardappeldag wereldwijd bewustzijn creëren voor de belangrijke bijdrage van de aardappel aan voedselzekerheid en armoedebestrijding. “Ook kan deze viering goede omstandigheden creëren voor promotie en handel, evenals een kans voor technologische uitwisselingen en innovatie ten gunste van een meer robuuste voedselketen”, voorspelde de ambassadeur.

Evenementen

©2015 - 2024 Aardappelwereld | Ontwerp en realisatie COMMPRO