Al abonnee? Activeer hier uw premium account

‘Cooking Potato Stories’ vertelt het verhaal van de aardappel

9 juni 2022

De aardappel wordt bijna overal verbouwd en wereldwijd gekoesterd als belangrijk onderdeel van lokale eetculturen, maar wat kan een aardappel ons over onszelf vertellen?

Die vraag probeert kunstenaar Ana Núñez Rodríguez te beantwoorden aan de hand van haar ‘Cooking Potato Stories’. Door middel van het verzamelen van verhalen onderzoekt zij hoe de aardappel een universum van symbolische informatie over identiteit, overheersing en sociale differentiatie in zich draagt. De tentoonstelling die is voortgekomen uit haar zoektocht, is nog tot en met 10 juli te zien in internationaal fotografiemuseum Foam, gevestigd in Amsterdam.

Product en oorzaak van geweld, hongersnood en migratie

Voor ‘Cooking Potato Stories’ volgde Núñez Rodríguez het traject van de aardappel over de hele wereld en ging op zoek naar lokale verhalen over de aardappel. In combinatie met haar jeugdherinneringen en haar migratietraject tussen Spanje, Nederland en Colombia, resulteren deze verhalen in een oogst van verbale en visuele anekdotes, recepten, mythen en herinneringen rond de aardappel. “De vele verhalen die in deze tentoonstelling worden verteld, tonen de bescheiden aardappel als het product en de oorzaak van geweld, hongersnood en migratie over de hele wereld. Maar ze gaan ook over overleven, delen, samenhorigheid en familie. De voortdurende transformatie en aanpassing van de aardappel wordt een metafoor voor menselijke veerkracht, en voor hoe onze identiteit is geworteld in de verhalen die we elkaar vertellen”, aldus Foam.

Evenementen

©2015 - 2024 Aardappelwereld | Ontwerp en realisatie COMMPRO