Al abonnee? Activeer hier uw premium account

Nieuwste onderzoekstechnieken combineren met eigen kennis brengt Danespo nieuwe perspectieven

17 oktober 2022

“Nauwe samenwerking met universiteiten zorgt ervoor dat wij de nieuwste onderzoekstechnieken kunnen combineren met onze eigen veredeling en diepgaande kennis van de markt”, benadrukt aardappelveredelingsbedrijf Danespo.

“Ook de nieuwe ideeën en perspectieven die we opdoen voor ons veredelingswerk zijn bijkomende voordelen van samenwerken met universiteiten”, licht het bedrijf de ontwikkelingen in hun veredelingswerk toe in de aanloop naar de Potato Variety Days (Rassendagen) 2022 op 9-11 november.

Aardappelrassen voor veranderende omgeving en eisen van klanten

In 2018 bouwde het bedrijf een nieuw kweekstation in Danespo ter ondersteuning van de ontwikkeling van aardappelrassen die geschikt zijn voor de veranderende omgeving en veranderende eisen van klanten. “We hebben ons gericht op het bouwen van faciliteiten die specifiek zijn voor aardappelen en bijdragen aan de samenwerkingen buiten ons kweekstation. Bij de ontwikkeling van veredelingstools hebben we een nauwe en gestructureerde samenwerking met de Deense universiteiten en werken we nauw samen met de R&D-afdelingen van onze aandeelhouders, DLF Seeds en Florimond Desprez”, beschrijft Danespo verder.

Nieuwe selectietechnieken

De belangrijkste focus in het veredelingsprogramma van Danespo is om de uitdagingen van de veranderende omgeving en de toekomstige vraag naar landbouw met beperkte inbreng van productiemiddelen het hoofd te bieden, zonder afbreuk te doen aan opbrengst en kwaliteit. “Deze focus is al enkele jaren een hoge prioriteit en heeft betrekking op waterefficiëntie, hitte- en droogtetolerantie, stikstofefficiëntie en ziekteresistentie om robuuste rassen te selecteren. Hierbij wordt naast traditionele veldproeven gebruik gemaakt van nieuwe selectietechnieken, zoals geavanceerde wortelanalyse, thermische beeldvorming en genomische selectie.” Zo gebruikt Danespo bijvoorbeeld de ultramoderne RadiMax wortelonderzoeksfaciliteit van de Universiteit van Kopenhagen in onderzoek naar verbeterde droogtebestendigheid.

Potato Variety Days 2022 e-book

In november zetten bedrijven die deelnemen aan de Potato Variety Days hun aardappelrassen van de toekomst in de schijnwerpers. Lees alle ins en outs over deze editie van het evenement in ons speciale e-book, inclusief need-to-know informatie en een actuele lijst van deelnemende bedrijven. We vragen alle aardappelprofessionals om ons te laten weten wat zij de belangrijkste onderwerpen vinden als het gaat om de veredeling van de aardappelrassen van de toekomst. Vergeet uw antwoord op deze vraag niet met ons te delen wanneer u het formulier invult om ons e-book gratis te downloaden!

Evenementen

©2015 - 2024 Aardappelwereld | Ontwerp en realisatie COMMPRO