Al abonnee? Activeer hier uw premium account

HZPC zet in op ontwikkeling robuuste aardappelrassen voor meer voedselzekerheid

6 mei 2022

Aardappelveredelaar HZPC zet vol in op het ontwikkelen van robuuste, duurzame rassen.

Deze rassen moeten maximaal presteren in extremere omstandigheden zoals hitte, droogte en verzilting, en zullen ziekten de baas zijn. Dat laat het bedrijf weten bij de presentatie van het recente duurzaamheidsverslag, waarin het aangeeft dat de nieuwe generatie aardappelrassen steeds beter presteert onder extreme klimaatomstandigheden.

Keten verder toekomstbestendig maken

“De huidige klimaatontwikkelingen hebben een negatief effect op de beschikbaarheid van gezond en betaalbaar voedsel, vooral in armere landen,” vertelt CEO Gerard Backx. “Wij blijven daarom vol inzetten op het ontwikkelen van rassen en produceren van pootgoed met een minimale ecologische voetafdruk, maar met maximale prestaties. Ook in landen waar onder uitdagende klimatologische omstandigheden een goed resultaat behaald moet worden. We verwachten veel van onze nieuwste innovaties zodat we onze keten verder toekomstbestendig kunnen maken.” In de hightech researchomgeving van het Research centrum in het Friese Metslawier ontwikkelt HZPC daarom de ‘optimale genetische ras-eigenschappen’.

Veelbelovende eerste testen met hybride rassen

Om opbrengsten te verzekeren, gebruikt HZPC nieuwe veredelingstechnieken zoals merkertechnologie en hybridisatie. Volgens de veredelaar kan zaad van hybride rassen, als de huidige ontwikkelingen doorzetten, veel betekenen voor de aardappeldistributie en -teelt daar waar voedselzekerheid onder druk staat. Het bedrijf doelt daarmee op vanwege beperkte infrastructuur of om fytosanitaire redenen lastig bereikbare locaties, zoals de Sub-Sahara regio en Centraal Azië. HZPC verwacht dat deze regio’s door levering van aardappelzaad de beschikking over hoogwaardig uitgangsmateriaal krijgen, en laat weten dat de eerste testen van hybride rassen op een proefveld in Kenia afgelopen jaar veelbelovend waren.

Evenementen

©2015 - 2024 Aardappelwereld | Ontwerp en realisatie COMMPRO