Al abonnee? Activeer hier uw premium account

Gemiddelde indicatieprijs pootgoed Agrico op 31 euro

5 mei 2022

Aardappelcoöperatie Agrico maakt een gemiddelde indicatieprijs van 31,00 euro per 100 kilo voor pootgoed van Oogst 2021 bekend.

Volgens algemeen directeur Jan van Hoogen ligt de gemiddelde uitbetalingsprijs voor Oogst 2021 met 31,00 euro per 100 kilo nog niet op het recordniveau van Oogst 2018, maar wel 24 procent hoger dan de indicatieprijs vorig jaar, toen de aardappelcoöperatie een gemiddelde indicatieprijs van 25,00 euro per 100 kilo presenteerde voor pootgoed van Oogst 2020. De uiteindelijke uitbetalingsprijs viel dat jaar hoger uit, met 25,77 euro per 100 kilo. In juli zal Agrico de definitieve uitbetalingsprijzen voor Oogst 2021 bekendmaken.

Verwachte afzet vrijwel overal gehaald

“Gezien de huidige marktsituatie en de uitdagingen rondom verladingen, hebben we gelukkig bijna alle verkochte pootaardappelen op de juiste bestemming kunnen krijgen. We hebben er als Agrico alles aan gedaan om dit pootseizoen eruit te halen wat mogelijk was voor onze leden”, laat Van Hoogen weten. Opnieuw is de coronapandemie van enorme invloed geweest op de afzet van de pootaardappelen. Zo is het volgens Agrico de afgelopen jaren bij veel bestemmingen een grote uitdaging geweest om tijdig en voldoende containers te vinden om de pootaardappelen te verladen. Toch kan de onderneming melden dat de verwachte afzet vrijwel overal is gehaald. Op dit moment worden de laatste pootaardappelen aan de industrie in Noord-West Europa uitgeleverd, en ook de afzet van pootgoed voor de industrie is voorspoedig verlopen. De rassen Fontane en Markies, waar veel vraag naar was, zijn nagenoeg uitverkocht, meldt Agrico.

Arizona grote stijger in volume

Dankzij een forse verhoging van het door de Algerijnse overheid ingestelde quotum, zag Agrico voor deze markt een behoorlijke groei en kon het aldaar alle rassen volledig verkopen. Als grootste stijger in volume noemt de onderneming het ras Arizona: “De vraag naar dit ras blijft toenemen. Niet alleen in Algerije, maar ook in veel andere landen zoals Irak, Egypte en Soedan. Een zeer positieve ontwikkeling en het areaal van dit ras zal de komende jaren dan ook nog verder worden uitgebreid.”

Uitdagingen pootgoedseizoen

De onderneming schetst verder een wereldbeeld waaruit blijkt dat de invloed van de coronapandemie en logistieke uitdagingen niet de enige ontwikkelingen zijn die impact hebben gehad op het pootgoedseizoen. In totaal heeft Agrico bijvoorbeeld 2.500 ton pootaardappelen kunnen verladen naar Engeland, ruim minder dan de volumes vóór de Brexit. De invasie van Rusland in Oekraïne had daarnaast een direct effect op de grondstofprijzen voor granen, kunstmeststoffen en brandstoffen, die in een korte tijd zeer fors stegen. Ook het verbod op kiemremmingsmiddelen bemoeilijkt de afzet van consumptie uit bovenmaatse pootaardappelen na januari, omdat verre bestemmingen waarbij de aardappelen meerdere weken onderweg zijn hierdoor afvallen. Vanwege deze ontwikkeling verwacht de onderneming dat de afzet van bovenmaatse pootaardappelen de komende jaren, zeker na de jaarwisseling, steeds lastiger zal worden.

Evenementen

©2015 - 2024 Aardappelwereld | Ontwerp en realisatie COMMPRO