Aardappelwereld magazine
Vandaag is het zover: wereldwijd wordt de tweede editie van de Internationale Dag van de Aardappel gevierd. Deze dag, uitgeroepen door de Verenigde Naties op initiatief van de FAO, staat dit jaar in het teken van het thema “Shaping History, Feeding the Future”. Een thema dat treffend samenvat hoe de aardappel zich vanuit de hooglanden van de Andes heeft ontwikkeld tot een wereldgewas dat miljarden mensen voedt.
Van Zuid-Amerika tot Afrika, van Europa tot Oceanië: in tientallen landen staat de aardappel vandaag letterlijk en figuurlijk op het menu. De FAO benadrukt het belang van deze dag als moment van reflectie én actie. De aardappel kent immers niet alleen een roemrijk verleden, denk aan de wereldwijde verspreiding vanuit de Andes of de Ierse hongersnood, maar staat ook volop in het middelpunt van hedendaagse vraagstukken rond voedselzekerheid, duurzaamheid en innovatie.
In Nederland – het aardappelland bij uitstek – wordt de internationale viering kracht bijgezet door kennisdeling en samenwerking. Afgelopen dinsdag vond in Den Haag het minisymposium ‘Rol van de aardappel in de wereldwijde voedselzekerheid’ plaats, een initiatief van Royal Avebe, BO Akkerbouw, LTO Nederland, NAO, Plantum, SeedNL en VAVI. Vertegenwoordigers uit de keten, wetenschap en overheid kwamen hier bijeen om te spreken over de toekomst van de aardappel.
Staatssecretaris Jean Rummenie (LVVN) sprak duidelijke taal: “Ik ga aanpoten voor de sector om onze vooraanstaande positie overeind te houden.” Nederland voorziet via hoogwaardig pootgoed zo’n 800 miljoen mensen wereldwijd van voedsel. Hij signaleert Nederlandse veredelaars wereldwijd voorop lopen in het ontwikkelen van resistente rassen. Ook in verwerking – denk aan frites, zetmeel en plantaardige eiwitten – is Nederland een koploper. De bijeenkomst benadrukte vooral de kracht van samenwerking. Onder leiding van SeedNL gingen vertegenwoordigers van Agrico, Solynta, Royal Avebe, Aviko en andere ketenpartners in gesprek over de mondiale kansen en uitdagingen.
Ook keynote spreker Sjoukje Heimovaara, bestuursvoorzitter van Wageningen University & Research (WUR), benadrukte het belang van de aardappel voor de mondiale voedselzekerheid. “Vooral in China, Afrika en Latijns-Amerika groeien de productie en consumptie enorm hard. Desondanks staat de aardappel wereldwijd onder druk door ziekten als Phytophthora. Het is aan de Nederlandse samenwerking van overheid, onderzoek en ondernemend bedrijfsleven om daarin voor duurzame oplossingen te zorgen.”
De aardappel mag dan van oorsprong een Andesgewas zijn, vandaag staat hij wereldwijd in de schijnwerpers. In samenwerking met World Potato Congress, maken we een ronde over de wereld.
In Kenia – de trotse gastheer van het Wereld Aardappelcongres in 2026 – wordt de dag gevierd met een tweedaags programma. Donderdag stond in het teken van de jeugd, vandaag vindt de Nationale Aardappelconferentie plaats. Onder leiding van de National Potato Council worden er stappen gezet richting duurzamere teelt en betere markten. Kenia ziet de aardappel als speerpunt in haar voedselstrategie voor de toekomst.
In Zuid-Afrika wordt de aardappel gevierd via de Fresh Produce Market Days. In Kaapstad en Johannesburg vinden kleurrijke marktevenementen plaats met live radio-uitzendingen, presentaties over voedingswaarde, prijsvragen en demonstraties van rassen. Doel: het bewustzijn vergroten over de rol van de aardappel in voeding én werkgelegenheid. Zuid-Afrika wil de consumptie per hoofd van de bevolking verhogen van 37 naar meer dan 40 kilo per jaar.
In Beijing organiseert het CIP China Center for Asia and the Pacific een driedaagse conferentie gericht op regeneratieve landbouwpraktijken in de aardappelketen. Thema’s als genetica, bodemgezondheid en ziektebeheersing staan centraal. De conferentie sluit vandaag af met een bezoek aan onderzoeksfaciliteiten, waar genetisch materiaal en innovatieve technieken worden gedeeld.
In Chili vindt een groots evenement plaats met ruim 200 deelnemers, georganiseerd door de Chilean Potato Association (ACHIPA). Het thema: “Van het veld tot de tafel, voeding voor de toekomst”. Sprekers gaan in op duurzaamheid, innovatie en voedselsoevereiniteit. Het land toont ook haar rijke genetische aardappelerfgoed – inclusief lokale rassen die uniek zijn in hun aanpassingsvermogen. De dag wordt afgesloten met een Technologiebeurs én live kookdemonstraties.
Down under pakt Potatoes Australia groots uit met een livestream, kookwedstrijden, een fotowedstrijd en de lancering van ‘Team Potato Australia’ – een campagne rond gezonde voeding voor sportieve levensstijlen. “Aardappels zijn een krachtig, voedzaam gewas,” aldus voorzitter Tanya Pittard. Australië produceerde vorig jaar meer dan 1,5 miljoen ton aardappelen.
In de VS staat de dag in het teken van eerbetoon aan generatie op generatie aardappeltelers. Potatoes USA deelt vandaag verhalen van telers die met innovatie en doorzettingsvermogen bijdragen aan de voedselzekerheid. Op sociale media wordt stilgestaan bij het verleden, het heden én de toekomst van de Amerikaanse aardappelsector.
Op Prince Edward Island wordt de aardappel gepromoot met interviews, socialmediacampagnes, en een reeks prijzenacties – inclusief ‘gratis frites voor een jaar’. Lokale radiozenders gaan op tournee langs boerderijen en het Canadian Potato Museum, om het werk van Canadese telers voor het voetlicht te brengen.
In Brussel organiseerde Europatat op 27 mei een topontmoeting met EU-beleidsmakers en vertegenwoordigers van de Europese aardappelindustrie. De focus lag op duurzame voedselketens, innovatie en de Europese bijdrage aan mondiale voedselzekerheid. Onderdeel van het programma was een ‘van zaad tot bord’-tentoonstelling met voorbeelden uit de keten. Een van de sprekers was Raschad Al-Khafaji, directeur van FAO Brussel – Liaison Office met de Europese Unie en België, die de openingstoespraak hield over het belang van de Internationale Dag van de Aardappel.
Het hoogtepunt van de viering op de Canarische Eilanden is de presentatie van de film “Axomama”, geproduceerd door Jean-Louis Gonterre, die het boeiende verhaal vertelt van de geschiedenis van de aardappel en zijn opmerkelijke reis naar Europa.
De Internationale Dag van de Aardappel laat zien hoe een knolgewas culturen, continenten en ketens verbindt. Van de velden in Friesland tot de hoogvlakten in Peru, van laboratoria in China tot markten in Nairobi – overal wordt vandaag stilgestaan bij de waarde van de aardappel. Een bescheiden gewas, met grootse impact.
Evenementen
©2015 - 2025 Aardappelwereld | Ontwerp en realisatie COMMPRO