Aardappelziektenboek
Landbouwkundig advies- en onderzoeksinstituut HLB bv meldt dat de omstandigheden voor de vrijlevende aaltjes (Para)Trichodoriden dit voorjaar tot nu toe ideaal zijn, waardoor op veel lichte zand- en zavelpercelen in gevoelige gewassen meer schade door Trichodoriden is te verwachten.
HLB legt uit dat de verwachte schade kan leiden tot groeireductie, die er bij een lichte aantasting soms weer uitgroeit. Bij zwaardere aantastingen kan de schade echter in de loop van het jaar zelfs nog verder toenemen. Daarnaast kunnen deze aaltjes het tabaksratelvirus (TRV) overbrengen, waardoor in aardappelen bijvoorbeeld stengelbont en kringerigheid kan ontstaan. Dit kan in pootaardappelen of consumptieaardappelen tot afkeuringen leiden.
In Aardappelwereld magazine was eerder te lezen dat de Trichodoriden, Trichodorus en Paratrichodorus, zich uitsluitend buiten de plant ophouden en de wortels oppervlakkig aansteken. “Trichodoride-aaltjes houden van vochtige omstandigheden. Droogt de bovenste grondlaag uit, dan bewegen ze zich naar de ondergrond. Een koel en vochtig voorjaar daarentegen leidt tot de combinatie van traag groeiende kiemplanten met vitale mobiele Trichodoriden, die directe schade en uiteindelijk plantuitval kunnen geven”, schrijft Gerard Korthals, Onderzoeker Bodemecologie bij de WUR.
HLB legt in een nieuwsbericht verder uit dat de vrijlevende aaltjes van de Trichodoride- en Paratrichodoride-soorten vooral op de wat lichtere zand- en zavelgronden vrij algemeen voorkomen. “Afhankelijk van het bouwplan en de groenbemesterkeuze, kunnen verschillende (Para)Trichodoride-soorten zich meer of minder sterk vermeerderen. Daarnaast kunnen ze een lange tijd in de grond overleven. Er komen meer dan vijf verschillende soorten in Nederland voor, soms meerdere soorten per perceel. Voor de beheersing is het belangrijk om de soorten (Para)Trichodoriden op een perceel te laten vaststellen via een grondmonster. De mate van waardplantgeschiktheid van gewassen op deze soorten kan sterk verschillen”, aldus het onderzoeksinstituut, dat daaraan toevoegt dat er nog heel veel gaten in de kennis hierover zijn, maar dat kennis van de aanwezige soorten de basis is voor de beheersing van deze aaltjes. Als tip geeft het advies- en onderzoeksinstituut tot slot mee om het grondmonster in een vochtige koele periode te nemen en het monster minimaal bouwvoordiep te steken.
Evenementen
©2015 - 2024 Aardappelwereld | Ontwerp en realisatie COMMPRO