Al abonnee? Activeer hier uw premium account

Moisture-Sense optimaliseert bakproces fritesfabriek

18 november 2021

De Aquantis Moisture-Sense optimaliseert het bakproces in de fritesfabriek door inline het bulkvocht te analyseren.

De Moisture-Sense, gelanceerd in april 2021 en genomineerd tot onderdeel van de Interpom 2021 Innovation Tour, is een sensor die ultra-laagvermogen microgolftechnologie en kunstmatige intelligentie combineert, om continue en nauwkeurige metingen van vocht/droge stof te bereiken. Het unieke ontwerp van de zender en ontvanger zorgt voor consistentie en betrouwbaarheid van de resultaten (patent in afwachting). Dezelfde technologie is compatibel met zowel droog- als frituurprocessen met minimale kalibratie.

Stimuleert verdere digitalisering

De Aquantis Moisture-Sense zorgt voor continue kwaliteitscontrole en realtime feedback van het vochtgehalte. De fabrieken kunnen de huidige arbeidsintensieve kwaliteitscontroleprocedure vervangen met behulp van operatoronafhankelijke inline metingen en hiermee besparen op arbeid. Realtime feedback is essentieel om de droog- en bakprocessen van frites te optimaliseren en automatiseren. Bijgevolg kan de productie dichter bij de doelstellingen voor het vochtgehalte komen, wat resulteert in een hogere productie-efficiëntie en lagere energiekosten. De geschatte winst door gebruik van de sensor varieert volgens fabrikant Aquantis van 600.000 tot 900.000 euro. Bedrijven kunnen de moisture-Sense eenvoudig integreren in nieuwe en bestaande machines en kan ook worden aangesloten op het fabrieksnetwerk. Via de webinterface heeft de gebruiker altijd en overal toegang tot de gegevens. De Moisture-Sense stimuleert de verdere digitalisering van de industriële productie van frites. “Industrie 4.0 voluit”.

Zelfregulerend productiemodel

De Moisture-Sense professionaliseert de industrie volgens de fabrikant door vochtmetingen operator-onafhankelijk te maken. Inline drogestofgegevens maken het mogelijk om de impact van de verschillende procesparameters op de droge stof te zien en zo een zelfregulerend productiemodel te maken. De Moisture-Sense is ook op andere manieren de drijvende kracht naar meer duurzame productie. Ten eerste vanwege het verminderd energieverbruik: door de droog- en bakprocessen te verfijnen op basis van het drogestofgehalte, dalen de totale energiekosten. Daarnaast door de verhoogde aardappelefficiëntie in de fabriek: er zijn minder aardappelen nodig voor dezelfde hoeveelheid product door minder afval. En ten slotte dankzij de positieve milieu-impact buiten de fabriek: hogere aardappelefficiëntie leidt tot een vermindering van het aantal vrachtwagens op de weg voor transport, de hoeveelheid landbouwgronden, pesticiden, irrigatie, vervuiling, enzovoort.

De sensor combineert ultra-laagvermogen microgolftechnologie en kunstmatige intelligentie.
De sensor combineert ultra-laagvermogen microgolftechnologie en kunstmatige intelligentie.

Evenementen

©2015 - 2024 Aardappelwereld | Ontwerp en realisatie COMMPRO