Al abonnee? Activeer hier uw premium account

NAK monitort landelijke bladluissituatie in 2022 weer met drie zuigvallen

21 april 2022

Vanaf 1 mei 2022 zullen alle drie de nieuwe zuigvallen van de NAK operationeel zijn.

Dat laat de Nederlandse Algemene Keuringsdienst voor zaaizaad en pootgoed weten in een update over de bladluismonitoring.

Nieuwe zuigvallen binnenkort operationeel

De laatste jaren verzorgt de NAK de bladluismonitoring met 41 vangbakken en drie zuigvallen. In 2021 liet de keuringsdienst tijdens de telersvergadering weten dat er dat jaar slechts één zuigval operationeel zou zijn. De zuigvallen in Kollumerwaard en Colijnsplaat waren zodanig versleten dat daarmee geen betrouwbare metingen meer uitgevoerd konden worden. “Begin dit jaar zijn de nieuwe zuigvallen geleverd en de zuigvallen in Tollebeek en Kollumerwaard zijn inmiddels gemonteerd. De zuigval in Colijnsplaat zal in de komende dagen worden geïnstalleerd, wat betekent dat ze vanaf 1 mei alle drie operationeel zijn”, aldus de NAK.

Dekking vangbakken jaarlijks bekeken

Naast de ene zuigval bestond de bladluismonitoring van de NAK in 2021 uit 40 gele vangbakken, ten opzichte van 41 dit jaar. “Met betrekking tot de vangbakken bekijken we ieder jaar de dekking in relatie tot de teelt van pootaardappelen. Soms stoppen we met een bak en soms plaatsen we er elders een vangbak bij. Zo is er dit jaar gestopt met een vangbak in Nieuwe Pekela en is er in Zuidwest-Nederland een toegevoegd”, verklaart de NAK. ​Op de onderstaande afbeelding is de verdeling van alle vangbakken en zuigvallen in Nederland te zien. De grijze stippen geven de locaties van alle pootgoedpercelen weer.

Bladluismonitoring NAK NL
NAK

Evenementen

©2015 - 2024 Aardappelwereld | Ontwerp en realisatie COMMPRO