Al abonnee? Activeer hier uw premium account

Power to the Pieper viert nieuwe oogst met Nationale Aardappelrooidag

30 augustus 2021

Op zaterdag 4 september wordt de nieuwe aardappeloogst gevierd tijdens de Nationale Aardappelrooidag.

In het kader van Power to the Pieper, de aardappelpromotiecampagne van de Nederlandse Aardappel Organisatie (NAO), wordt tijdens de Nationale Aardappelrooidag de oogstperiode van de aardappel gevierd bij Boerkok in Lelystad.

Onderbelichte lokale held

Het is voor het eerst dat de nieuwe aardappeloogst op deze manier wordt gevierd. Met het organiseren van de Aardappelrooidag wil de NAO aandacht vragen voor de oer-Hollandse aardappel. “Zo’n 3,5 miljoen kilo aardappelen komen in de periode september – oktober van het land. Zo’n 10.000 akkerbouwers, van Zeeland tot Noordoost Groningen zullen hiervoor zorgdragen”, geeft de organisatie het belang en de omvang van de oogstperiode aan. “Nederlanders hebben gemiddeld minstens twee maal in de week aardappel op het menu staan. Toch is de pieper onderbelicht als lokale held”, benadrukt de NAO. Ook NAO-directeur Dick Hylkema vindt dat de dichtbij geteelde pieper veel meer waardering moet krijgen. “De unieke eigenschappen en veelzijdigheid van de Nederlandse aardappel willen we dan ook jaarlijks onder de aandacht brengen middels deze Nationale Aardappel Rooidag”, vertelt hij.

“Nederlanders hebben gemiddeld minstens twee maal in de week aardappelen op het menu staan. Toch is de pieper onderbelicht als lokale held”, aldus de Nederlandse Aardappel Organisatie (NAO).

Tour de Boer

Op zaterdag 4 september zijn er bij Boerkok van 12:00 tot 16:00 uur verschillende activiteiten voor jong en oud. Zo kunnen bezoekers creatief aan de slag met zelfgemaakte aardappelstempels of onder leiding van chef Samuel Levie, auteur van het aardappelkookboek Zo Gepiept, een heerlijke aardappel poffen. Ook start er elk half uur een ‘Tour de Boer’. Bij deze tour, die ongeveer 15 minuten duurt, gaan bezoekers samen met de boer naar het aardappelveld om zelf aardappelen te rooien. Tijdens de tour geeft de aardappelteler een kijkje in het proces van de aardappelteelt.

Aardappeldiner

Hoewel de schijnwerper tijdens de Nationale Aardappelrooidag natuurlijk gericht is op de pas gerooide aardappel, zijn er gedurende het evenement voor de hongerige bezoekers ook gepofte aardappelen en puntzakken frites verkrijgbaar. Daarnaast vindt er ’s avonds van 18:30 – 21:30 uur een heus aardappeldiner plaats. Na aanmelding via de website van Boerkok kunnen deelnemers aan dit diner voor €37,50 (excl. drinken) genieten van een 4-gangen menu met de aardappel in de hoofdrol. De kern van dit diner is volgens Boerkok ‘koken met wat er lokaal beschikbaar is’.

Foto’s: Food Cabinet

Evenementen

©2015 - 2024 Aardappelwereld | Ontwerp en realisatie COMMPRO