Al abonnee? Activeer hier uw premium account

Verdieping in video: Merkers en modellen voor aardappelopbrengst

13 oktober 2021

Bij aardappelteelt is de opbrengst van groot belang. Wie zich bezighoudt met opbrengstverhoging in aardappelen schept dan ook hoge verwachtingen.

Nederland loopt wereldwijd voorop in de veredeling, productiesystemen en verwerking van aardappelen. Om deze positie te behouden en onderzoek te doen naar een duurzamere aardappelketen, is in 2017 Holland Innovative Potato (HIP) opgericht. Dit publiek-private onderzoeksinitiatief van belangrijke spelers uit de gehele aardappelwaardeketen houdt zich bezig met precompetitief onderzoek.

In het oktobernummer van Aardappelwereld magazine nemen we u mee in het HIP-onderdeel dat moleculaire merkers en modellen voor opbrengst onderzoekt, genaamd MAMY. De focus ligt daarbij op het optimaliseren of behouden van het opbrengstpotentieel van de aardappel. Dr. Christian Bachem, Research Scientist bij het Laboratorium voor Plantenveredeling van het Departement Plantenwetenschappen bij Wageningen University en Research (WUR), vertelt in het uitgebreide artikel wat de onderzoekers binnen dit onderzoek doen en wat ze tot dusver hebben ontdekt.

In een video in het kader van HIP, gaat Bachem dieper in op een specifiek onderdeel van het MAMY-project, namelijk het belang en het in kaart brengen van de genen die de vroegheid beïnvloeden.

Bekijk de verdiepende video hier:

Als abonnee ontvangt u ons magazine elke maand op de deurmat. Inschrijven voor onze nieuwsbrief om digitaal op de hoogte gehouden te worden van al het aardappelnieuws kan hier.

Evenementen

©2015 - 2024 Aardappelwereld | Ontwerp en realisatie COMMPRO