Al abonnee? Activeer hier uw premium account

Schaap Holland zet succesvolle pootgoed- en consumptieprogramma’s voort met voornamelijk rassen uit eigen portfolio

26 oktober 2022

“Ons rassennieuws vertaalt zich naar een succesvolle voortzetting van onze pootgoed- en consumptie programma’s met voornamelijk rassen uit het eigen portfolio”, maakt Schaap Holland bekend.

Terwijl de aardappelsector uitkijkt naar de Potato Variety Days (Rassendagen) die dit jaar van 9 t/m 11 november gehouden worden, laat het Nederlandse rassenhuis weten dat er groot nieuws is over haar kleinste aardappel, de Gerona: “We hebben dit ras, in het Duits ‘die Alleskönnerin’ genoemd, samen met Weuthen ontwikkeld en zetten het ook gezamenlijk in de markt. We zien de populariteit van dit ras toenemen voor verwerking bij schilbedrijven als ook in het ‘skin-on’ babykrielsegment. Ook in Noord-Amerika is dit ras inmiddels ontdekt en wordt de teelt opgeschaald.”

Pootgoedafzet krijgt wereldwijd een vaste voet aan de grond

Voor de aankomende editie van de Potato Variety Days laat Schaap Holland speciale aandacht uitgaan naar Valencia, een dubbeldoel frites- en consumptieras waarvan het bedrijf dit jaar naast pootgoedteelt ook consumptieprogramma’s organiseert. “De pootgoedafzet krijgt een vaste voet aan de grond in zowel Europa, het Midden- en Verre Oosten als Noord Afrika. Een doorlopend programma met Valencia consumptieaardappelen wordt in het seizoen 2022-2023 geleverd aan de fritesindustrie. Daarnaast zijn er partijen tafelaardappelen van dit ras welke in de kruimige (thuis frites) zak via de supermarkt hun weg vinden naar de consument.”

Voorspoedig Aromata-programma voor geschilde producten

In het tafelsegment heeft het kweekbedrijf positief nieuws te melden over Aromata. “Dit ras is wederom zeer positief ontvangen door de retail vanwege de uitstekende kwaliteit. Daarnaast is het Aromata-programma voor de geschilde producten voorspoedig verlopen. Vanuit de consumptietelers ervaren we toenemende interesse in teelt van dit middenvroege en hoog resistente ABCDE ras”, verklaart Schaap Holland. Daarnaast wijst het bedrijf Laudine aan als een ander tafelras ‘Laudine’ dat de show steelt in het vastkokende segment. “In de teelt geeft dit ras een goede opbrengst en ook de consumptie kwaliteit wordt positief ontvangen in de retail.” Een laatste nieuwtje van dat het bedrijf vermeldt is het feit dat er inmiddels ook een vast leveringsprogramma is van biologische Louisa consumptieaardappelen voor de chips. ‘Met en sterke veldresistentie tegen phytophthora alsook virus maakt het chipsras Louisa in zowel het gangbare als biologische pootgoedareaal een groei door’, constateert het bedrijf tot slot.

Potato Variety Days 2022 e-book

In november zetten bedrijven die deelnemen aan de Potato Variety Days hun aardappelrassen van de toekomst in de schijnwerpers. Lees alle ins en outs over deze editie van het evenement in ons speciale e-book, inclusief need-to-know informatie en een actuele lijst van deelnemende bedrijven. We vragen alle aardappelprofessionals om ons te laten weten wat zij de belangrijkste onderwerpen vinden als het gaat om de veredeling van de aardappelrassen van de toekomst. Vergeet uw antwoord op deze vraag niet met ons te delen wanneer u het formulier invult om ons e-book gratis te downloaden!

Evenementen

©2015 - 2024 Aardappelwereld | Ontwerp en realisatie COMMPRO