Al abonnee? Activeer hier uw premium account

Nieuwe samenwerking Solynta en Incotec voor wereldwijd succes hybride TPS

17 mei 2022

Hybride aardappelveredelingsbedrijf Solynta en zaadverbeteraar Incotec zijn een samenwerkingsovereenkomst aangegaan voor de optimalisatie van hybride True Potato Seed (TPS).

Dat maakten de bedrijven eerder deze week bekend op het congres van de International Seed Federation (ISF). “Doel van deze combinatie van expertises is om zaadtechnologie van wereldklasse en elite genetica naar aardappeltelers over de hele wereld te brengen”, laten zij middels een persbericht weten.

Sneller veredelen

Hybride aardappelveredelingsbedrijf Solynta uit Wageningen heeft ruim twaalf jaar gewerkt aan het verkrijgen van hybride True Potato Seed (TPS), een technische revolutie waarmee sneller kan worden veredeld en de vooruitgang in raseigenschappen beter gestuurd kan worden. Zo kunnen natuurlijk voorkomende eigenschappen, zoals resistentie tegen droogte, plagen en ziekten, snel worden ingekruist.

Pelletisering en priming

Incotec, een wereldwijd zaadverbeteringsbedrijf gevestigd in Nederland, heeft een pakket aan technologieën ontwikkeld specifiek afgestemd op TPS. Dat pakket bestaat onder andere uit een nieuwe pelletiseringsmethode en een innovatieve zaadpriming formule. “Het pelletiseren van TPS helpt de zaaibaarheid van dit kleine en lichtgewicht zaad te verbeteren, door een uniforme ronde vorm en grootte te creëren. Het primen van de zaden helpt de kiemkracht en uniformiteit te verbeteren. Dankzij deze zaadtechnologie zal Solynta’s TPS kunnen slagen in diverse teeltomgevingen wereldwijd”, aldus het bedrijf.

Grote impact op toekomst aardappelgewassen

Solynta laat weten dat het nu ondertekende samenwerkingsverband met Incotec hun missie ondersteunt om wereldwijd oplossingen te creëren voor voedsel- en voedingsonzekerheid. “De combinatie van Incotec’s expertise in zaadverbetering en onze hybride veredelingstechnologie zal een grote impact hebben op de toekomst van aardappelgewassen over de hele wereld”, meent Johan Trouw, Supply Chain Director en mede-oprichter van Solynta.

Belangrijke stap voorwaarts

“Incotec is continu bezig met het innoveren en verbeteren van haar productportfolio. Het uitbreiden van onze zaadverbeteringstechnologieën naar TPS is een belangrijke stap voorwaarts en ligt in lijn met ons doel om een ​​duurzamere, voedselveilige wereldwijde toekomst te helpen creëren”, voegt Erik Jan Bartels, Managing Director van Incotec, tot slot toe.

Evenementen

©2015 - 2024 Aardappelwereld | Ontwerp en realisatie COMMPRO