Aardappelwereld magazine
Op 24 februari vond de officiële lancering van de aangescherpte Phytophthora-aanpak plaats in de kas van Agrico Research. Tijdens deze bijeenkomst deelden specialisten hun visie op de plannen voor 2025. Mark Ermers (Productmanager bij Cebeco en lid van de Taskforce namens Agrodis), Geert Kessel (Phytophthora-onderzoeker bij de WUR), Anita van Bergeijk (Agronomist bij Agrico), Geert Pinxterhuis (Voorzitter Taskforce) en Jacob Eising (Eising Advies) bespraken de nieuwe strategieën en benadrukten de noodzaak van een duurzame beheersing van de ziekte.
De plannen van de Taskforce richten zich in 2025 op intensiever onderzoek naar Phytophthora en effectievere gewasbeschermingsstrategieën. Specialisten adviseren om gewasbeschermingsmiddelen af te wisselen en te combineren om resistentieopbouw te voorkomen. De meest voorkomende Phytophthora-fysiotypen waren vorig jaar EU36, gevolgd door EU43 en EU46. Ervaringen uit Denemarken tonen aan dat meng- en afwisselstrategieën populaties effectief kunnen onderdrukken.
Naast chemische bestrijding blijft de inzet op resistente rassen cruciaal. Deze rassen, ook wel ‘weerbare’, ‘robuuste’ of ‘Next Generation’-rassen genoemd, spelen een sleutelrol in de aanpak. Geert Kessel onderstreepte het belang van zorgvuldige omgang met resistenties en benadrukte de discipline die nodig is binnen de sector. Bij een aantasting is direct ingrijpen essentieel, zowel in gangbare als biologische teelt. Dit betekent onder andere dat zieke planten en aangrenzende planten direct doodgebrand moeten worden. Een doorbraak is volgens de WUR-onderzoeker zeer ongewenst omdat resistentiegenen hierdoor verloren kunnen gaan. Het gaat hierbij om discipline voegt Bergeijk toe. Ze stelt dat intensieve controle noodzakelijk is mogelijke infecties vroegtijdig te kunnen branden of op te ruimen. Voor gangbare telers benadrukt de agronomist dat ze een sluitend spuitschema toe moeten passen nadat er een doorbraak gemeld is in het teeltgebied voor de betreffende rasgroep. “We gaan in de aardappelsector van 100 procent vertrouwen op gewasbescherming naar vertrouwen op de resistentiegenen en elkaar”, zo vat ze samen.
Vandaar dat de Taskforce Phytophthora legt in 2025 de nadruk op een duurzame beheersing van de ziekte door een geactualiseerde Integrated Crop Management (ICM)-aanpak met scherpere teeltvoorschriften en aanvullende hygiënemaatregelen. Teeltmaatregelen zijn uiteengezet in een geactualiseerde flyer voor een geïntegreerde beheersing van Phytophthora. Vooral strengere naleving is daarbij een speerpunt. Telers moeten aardappelafvalhopen vanaf 1 april verplicht afdekken, ongeacht de aanwezigheid van stengels of bladeren. Ook de norm voor aardappelopslag is aangescherpt naar maximaal één plant per vierkante meter, met een deadline op 15 juni. Handhaving wordt strikter en bij overtredingen wordt de hersteltermijn teruggebracht naar 24 uur. Zelfhandhavingsteams in de Flevopolder worden ingezet en telers kunnen gebruikmaken van een anoniem meldpunt bij de NAK. “Maar ga als telers vooral met elkaar in gesprek”, benadrukt Pinxterhuis.
Bescherming en versnelling van de introductie van resistente rassen is een andere prioriteit. De Taskforce moedigt telers en afnemers aan om gezamenlijk keuzes te maken voor rassen met verbeterde resistentie. Pootgoedleveranciers zullen telers actiever attenderen op het belang van een goede bescherming bij de levering van partijen. Daarnaast is er een rassenschema ontwikkeld voor resistentiemanagement. Daarnaast werkt de Taskforce aan een prototype van een app die telers waarschuwt bij een doorbraak.
De strategie voor gewasbescherming blijft gericht op het combineren en afwisselen van middelen. Het kleurenschema voor toegestane middelen is geactualiseerd en zal breed worden verspreid. Het gebruik van Beslissingsondersteunende Systemen (BOS’en) wordt gestimuleerd en verder toegelicht. Snelle detectie en ingrijpen blijven cruciaal. Phytophthora-aantastingen in rassen met verbeterde resistentie moeten direct worden gemeld. Biologische telers worden aangespoord om percelen intensief te controleren en bij besmetting onmiddellijk maatregelen te nemen. Gangbare telers dienen een sluitend spuitschema te hanteren zodra een doorbraak in hun teeltgebied wordt gemeld.
Om Phytophthora onder de duim te houden zet de sector steeds meer in op een geïntegreerde aanpak, waarbij resistentiegenen en samenwerking binnen de keten een centrale rol spelen. Dit vraagt om een mentaliteitsverandering: minder afhankelijkheid van chemische middelen en meer focus op resistentiemanagement en ketensamenwerking. De hele aardappelsector is erbij gebaat dat telers de richtlijnen strikt opvolgen en gezamenlijk werken aan een toekomstbestendige teelt. Meer informatie over de aangescherpte maatregelen is te vinden op de website van BO-Akkerbouw.
Foto van de Phytophthora specialisten, met v.l.n.r.: Mark Ermers, Geert Kessel, Anita van Bergeijk, Geert Pinxterhuis en Jacob Eising.
Evenementen
©2015 - 2025 Aardappelwereld | Ontwerp en realisatie COMMPRO