Als de aardappel uw vak is, lees Aardappelwereld magazine digitaal en op papier

Test zelf tijdens de Aardappeldemodag hoe automatisering discussies in tarreerlokaal kan voorkomen

10 augustus 2024

Automatisering kan discussies in het tarreerlokaal voorkomen. Op welke wijze wil fabrikant RMA-Techniek graag demonstreren op de aanstaande Aardappeldemodag te Westmaas en in het najaar op Interpom te Kortrijk. Om hiermee alvast eens kennis te maken, mogen bezoekers op de beursstand een eigen meegebracht monster afgeven.

Automatisering van tarreerlokalen, daar is RMA-Techniek uit ’s Heer Arendskerke al jaren hard mee aan de slag. Het bedrijf ontwikkelt, fabriceert en levert namelijk hightech digitale en AI-gestuurde kwaliteitsbepalingsapparatuur. Bezoekers van de Aardappeldemodag mogen op de beursstand een eigen meegebracht monster afgeven om hiermee alvast eens kennis te maken. RMA bepaalt dan met moderne techniek ter plaatse hiervan de exacte maatsortering en het onderwatergewicht.

Het begint met gelijke protocollen

RMA-Techniek
“Voor een goede bepaling is een monster van minimaal 15 tot maximaal 25 kilogram nodig”, laat Michel Remijn van RMA weten.

Bij beoordelingen van een partij aardappelen door keurmeesters in een tarreerlokaal draait het vooral om exacte navolging van protocollen. Door verkeerde interpretatie hiervan, onvoldoende overzicht of simpelweg vermoeidheid gaat het in de praktijk volgens RMA-directeur Michel Remijn nogal eens fout. “Moderne apparatuur zoals wij die ontwikkelen kunnen de nauwkeurigheid sterk vergroten. Machines houden altijd een scherpe blik en raken niet vermoeid, maar zijn wel afhankelijk van de voorwaarden die je erin stopt. Belangrijk is dus dat deze over de hele linie gelijk zijn.” Dat wil hij om te beginnen wel even duidelijk maken.

Neem monster mee naar Aardappeldemodag

“Wat we de laatste jaren signaleren bij industrieën en verpakkers is een enorme schaalvergroting. Daardoor zien we ook een toename van het aantal keurmeesters in de tarreerlokalen. Het valt niet mee om deze allemaal op exact dezelfde manier partijen te laten beoordelen. Vandaar dat de vraag naar automatisering toeneemt”, signaleert Remijn. Meting van de maatsortering en het onderwatergewicht zijn volgens RMA al enige jaren de standaard als het hier om gaat. “Speciale apparatuur die geschikt is voor gebruik in het tarreerlokaal zullen we meenemen naar de Aardappeldemodag. Bezoekers van de beurs die willen weten hoe dat werkt mogen eigen aardappelen ter beoordeling meenemen. Voor een goede bepaling is een monster van minimaal 15 tot maximaal 25 kilogram nodig”, laat Remijn weten.

Inwendige beoordeling volop in ontwikkeling bij RMA-Techniek

Volgens RMA is dat de kans groot is dat binnen nu en een aantal jaren de complete beoordeling in het tarreerlokaal automatisch zal gaan verlopen. Daarvoor heeft het nu al de benodigde apparatuur ontwikkeld. Een van de nieuwste is een machine voor het signaleren van uitwendige, maar nu ook inwendige gebreken. “De binnenkant van de aardappel is voor afnemers als de verwerkende industrie immers veel belangrijker dan de buitenkant”, lacht Remijn. Deze nieuwe machine snijdt aardappelen uit monsternames in plakjes, camera’s maken hiervan opnamen en door een koppeling met een softwareprogramma volgt een analyserapport. “Een volgende innovatie, waar we nu al volop mee aan de slag zijn, is de ontwikkeling van hyperspectraalcamera’s die inwendige gebreken in ongesneden aardappelen kunnen signaleren. Beide apparaten zullen we overigens pas aankomend najaar op beurs Interpom in Kortrijk voor het eerst aan het publiek presenteren”, verklapt de directeur nu alvast.

Evenementen

©2015 - 2024 Aardappelwereld | Ontwerp en realisatie COMMPRO