Al abonnee? Activeer hier uw premium account

Top Chef-jurylid keynote speaker op Europatat Congress

11 mei 2023

Europatat heeft onlangs bekendgemaakt dat Grzegorz Łapanowski, voedingsdeskundige en jurylid van de Poolse editie van Top Chef, de keynote speech zal verzorgen tijdens het Europatat Congress 2023. De aardappelhandelsassociatie organiseert het congres dit jaar samen met de Poolse Aardappelfederatie, van 5 tot en met 7 juni in Gdańsk (Polen).

Het is de bedoeling dat Łapanowski een energieke en inspirerende speech verzorgt, over hoe je contact kunt leggen met Europese consumenten en hoe je een product als de aardappel, met een traditioneel imago, kunt veranderen in een modern en aantrekkelijk product. Zijn speech moet de deelnemers uitnodigen om out of the “potato box” te denken. “Łapanowski is meer dan een voedselexpert, culinair journalist en creatieve chef; hij is ook voedselactivist en oprichter van de School on the fork foundation, een ngo voor promotie van gezonde voeding op (kleuter)scholen. Daarnaast is hij ondernemer: hij is de oprichter van het merk Old Friends Kimchi – een van de eerste bedrijven op de Poolse markt die kimchi van ambachtelijke kwaliteit produceert”, aldus Europatat.

Impact duiden

Verschillende sprekers duiden tijdens het Europatat Congress de impact van geopolitieke veranderingen op de aardappelhandel.

Naast Łapanowski zullen verschillende sprekers uit de sector de impact van geopolitieke veranderingen op de aardappelhandel duiden. Tijdens de openingssessie van het congres krijgen verschillende gastsprekers het woord: Tigran Richter, voorzitter van Europatat, Tomasz Bienkoswki, voorzitter van de Poolse Aardappelfederatie, en een vertegenwoordiger van het Poolse Ministerie van Landbouw en Plattelandsontwikkeling. Tijdens het middagprogramma vindt een paneldiscussie plaats. Ook daarbij zullen de panellisten inzoomen op de invloed van het veranderende geopolitieke landschap op de agrifoodhandel in het algemeen en de aardappelhandel in het bijzonder, in Europa en wereldwijd. Het panel bestaat uit Antonina Skliarenko, voorzitter van de Community of Pulse Producers and Customers of Ukraine, Geoffroy d’Evry, voorzitter van North European Potatoes Growers (NEPG) en Union Nationale des Producteurs de Pommes de Terre (UNPT), Jörg Renatus, Managing Director van Europlant International, en Jarosław Wańkowicz, Supply Chain Director bij Farm Frites Poland SA. Slotspreker van het evenement is Berta Redondo Benito, de secretaris-generaal van Europatat. Naast het professionele gedeelte staan er ook verschillende sociale evenementen op het programma.

Belangrijke uitdagingen

Zoals blijkt uit het programma, zet het Europatat Congress dit jaar de spotlight op het veranderende geopolitieke landschap en de toekomst van de aardappelhandel. De impact van de huidige geopolitiek op de internationale agrovoedingshandel en op de effecten van de doelstellingen van de Green Deal en nieuwe consumptietrends op de aardappelsector binnen en buiten Europa staan hoog op de agenda. “De Europese aardappelsector wordt geconfronteerd met tal van uitdagingen die niet alleen verband houden met hoge energieprijzen, klimaatverandering, strengere wettelijke vereisten en handelsbelemmeringen, maar ook met productie- en consumptietrends van lokaal voedsel tot biologisch en veganistisch eten, en met nieuwe landbouwtechnieken. De sprekers van het Europatat Congress zullen hun visie delen op de belangrijkste uitdagingen op het gebied van voedselproductie en aardappelhandel en -consumptie in Europa en daarbuiten”, aldus de organisatoren. “We kijken uit naar een interessant congres in een belangrijke aardappelmarkt. Gezien de huidige geopolitieke en economische beperkingen, zal het congres voor collega’s uit Europa en daarbuiten veel inhoudelijke dialogen opleveren over de toekomst van de aardappelhandel”, verwacht Europatat-voorzitter Tigran Richter.

Evenementen

©2015 - 2024 Aardappelwereld | Ontwerp en realisatie COMMPRO