Kookboek "Gewoon aardappelen"
Op zaterdag 7 september 2024 vindt de vierde editie van de Nationale Aardappelrooidag, georganiseerd door de Nederlandse Aardappel Organisatie (NAO), weer plaats. Door het hele land verwelkomen telers jong en oud op hun akkers om hen te leren over de power van de pieper. Nieuw dit jaar is dat de betrokken telers de helft hun gerooide aardappelopbrengst van de dag doneert aan de Voedselbank.
Tijdens de altijd goed bezochte dag kan iedereen zelf gratis een zak aardappelen komen rooien en leren over het groei- en rooiproces van de pieper. Telers geven op de Nationale Aardappelrooidag namelijk een kijkje achter de schermen en laten zien waar zij dagelijks mee bezig zijn: het telen van heerlijke en gezonde aardappelen. Deze dag is volgens de organisatoren een smakelijk en leerzaam uitje voor het hele gezin. De NAO organiseert de Nationale Aardappelrooidag sinds 2021 en de dag trekt ieder jaar meer bezoekers. Nieuw dit jaar is dat het evenement deze editie ook een maatschappelijke focus heeft: de helft van de aardappelen die wordt gerooid, doneren de telers aan de Voedselbank. Zo geeft de pieper heel Nederland power.
Jaarlijks staat de Nationale Aardappelrooidag in het teken van een ander aardappel-thema. Dit jaar draait de dag om de power die de Hollandse pieper in zich heeft: de aardappel geeft energie. Nederlanders eten per persoon gemiddeld 64 gram aardappelen per dag, heeft de NAO uitgezocht. Daarnaast kent Nederland een lange aardappeltraditie, al sinds de zeventiende eeuw eten de inwoners van Nederland al aardappelen. Dit gewas biedt mensen al eeuwen energie om uitzonderlijke prestaties te leveren. Piepers bevatten namelijk koolhydraten, eiwitten en vitaminen en mineralen, tezamen een belangrijke voedingsbron voor iedereen die actief is. Een portie gekookte aardappels (250 gram) bevat genoeg energie voor een volwassenen om een kwartier te rennen. Met een kinderportie (150 gram) kan een 10-jarige zelfs een half uur hardlopen.
De Nationale Aardappelrooidag heeft vanwege het power-thema dit jaar ook een sportief tintje. Naast het rooien met en bij de boer, een kijkje achter de schermen en frietjes eten organiseren de telers ook verschillende aardappel-activiteiten waarbij de power van de pieper centraal staat. Denk aan aardappel zaklopen, aardappel stoten, jeu de pieper en piepergym. De activiteiten verschillen per locatie.
De Nationale Aardappelrooidag vindt plaats bij tien verschillende telers in acht provincies. Zo heeft vrijwel het hele land vlak bij de deur de kans om een kijkje te nemen op de akker en een zak zelf gerooide aardappelen mee naar huis te nemen.
Evenementen
©2015 - 2024 Aardappelwereld | Ontwerp en realisatie COMMPRO