Aardappelwereld magazine
Na twee edities in verre landen, China en Peru, zal het elfde World Potato Congress (WPC) dit jaar in Europa plaatsvinden.
Van 30 mei tot en met 2 juni zal de Ierse hoofdstad Dublin in het middelpunt staan van informatie-uitwisseling binnen de wereldwijde aardappelbranche. Tijdens de aankomende editie van het WPC krijgen aardappelprofessionals van over de hele wereld de mogelijkheid elkaar te ontmoeten en de Ierse aardappelsector te leren kennen.
“Veel kosten die te maken hebben met de aardappelwaardeketen, van teelt tot transport, blijven stijgen. Men zou zich af kunnen vragen of en wanneer dit gaat stoppen”, vertelt Liam Glennon, voorzitter van het Ierse organisatiecomité. “Kom je naar het World Potato Congress in Ierland, dan krijg je misschien wel het antwoord op deze vragen. Een panel van meer dan zestig sprekers die de pootgoedsector, tafelaardappelbranche en de verwerkende industrie uit twintig verschillende landen vertegenwoordigen, bespreken niet alleen de stijgende kosten, maar ook andere actuele onderwerpen als duurzaamheid, klimaatverandering, het afnemende aanbod van gewasbeschermingsmiddelen, slimme landbouw en slimme supermarkten”, voegt hij toe. “Gedurende de week zullen deelnemers aan het congres tijdens verschillende technische tours toegang hebben tot de best and brightest van de Ierse aardappelindustrie”, vertelt Glennon enthousiast.
Lorcan Bourke, Fresh Produce & Potato Manager voor de Ierse promotieorganisatie Bord Bia, ziet het WPC als een middel om de rol van aardappelen te promoten bij het initiëren van voedselzekerheid in ontwikkelingslanden. “Samen met het Ierse bedrijfsleven en de lokale ngo Vita zijn we hierin al jaren actief. Als Ierland ondersteunen we het WPC-initiatief om op 30 mei een internationale aardappeldag te lanceren en we zijn verheugd dat dr. Qu Dongyu, Directeur General van de FAO, een keynote speech zal geven”, benadrukt Bourke.
Aansluitend hierop laat voorzitter Glennon weten dat het overkoepelende congresthema dit jaar ‘The changing world of the Potato’ is, waarbij vijf subthema’s centraal staan: Business, Innovation and research, Health and nutrition, Development en Sustainability. “In deze snel veranderende wereld, waarbij wereldwijd de ketenkosten alsmaar stijgen, gaat het erom het bord van de consument te blijven vullen met aardappelen. Een belangrijk doel van WPC 2022 is de mensen te inspireren meer aardappelen te consumeren. Hierbij is het belangrijk om de gezondheid en voedingswaarde van de knollen te benadrukken. Over dit onderwerp zal professor Katherine Beals een boeiende inleiding geven. Een andere belangrijke trend is duurzaamheid. Ook bij dit thema zullen sprekers nieuwe ontwikkelingen belichten, zoals de Green Deal en de ‘Farm to Fork’-strategie. Vanzelfsprekend zal innovatie een belangrijk onderdeel zijn. Zo zal professor Damien McLoughlin het nieuwe concept de Smart Supermarket presenteren. Hij zal waarschijnlijk duiden wat de aardappelsector hiervan kan leren”, benoemt Glennon enkele van de vele sprekers en onderwerpen op het congres. Een actueel programma is te vinden op de WPC 2022 website.
Evenementen
©2015 - 2025 Aardappelwereld | Ontwerp en realisatie COMMPRO