Al abonnee? Activeer hier uw premium account

Zweeds bedrijf lanceert innovatief aardappelverpakkingsmateriaal

16 februari 2023

Het Zweedse bedrijf Tomorrow Machine heeft een innovatief biologisch afbreekbaar aardappelverpakkingsmateriaal ontwikkeld met de naam GoneShells. Het bedrijf werd geïnspireerd door de natuur om zo de huidige manier waarop voedselverpakkingen worden ontworpen te veranderen.

Het Zweedse bedrijf signaleert dat de meeste verpakkingsoplossingen tegenwoordig zijn gemaakt om jaren of zelfs decennia mee te gaan. Ondertussen blijft het voedsel in de verpakking vaak maar een paar dagen of weken goed. Geïnspireerd door hoe de natuur werkt, laat het bedrijf weten dat ze samen met Eckes-Granini de verpakking GoneShells hebben ontwikkeld. Dit is een verpakkingsmateriaal, gemaakt van aardappel, met de mogelijkheid om onder verschillende omstandigheden af te breken en in symbiose te werken met het product dat erin zit. Dit is volgens het bedrijf vergelijkbaar met een fruitschil. Verder is het materiaal volgens de Zweedse onderneming zo puur natuur dat je het zou kunnen eten.

Het bedrijf Tomorrow Machines werd geïnspireerd door de natuur om zo de huidige manier waarop voedselverpakkingen worden ontworpen te veranderen

Gemaakt van aardappel

Het innovatieve biologisch afbreekbare verpakkingsmateriaal is gemaakt van aardappel. Het is een transparante, flexibele verpakking met een andere werking dan die van traditionele verpakkingsmaterialen. Samen met de mogelijkheid om ze zelfs eetbaar te maken, openen zich volgens het bedrijf nieuwe kansen. Niet alleen vanuit een duurzaamheidsperspectief, maar ook in mogelijkheden van volledig nieuwe manieren om voedselverpakkingen te ontwerpen.  

Verdwijnt vanzelf

Wat GoneShells volgens het bedrijf innovatief maakt, is de snelheid en de vele alternatieven van afbreken. De fles kan namelijk thuis door de consument worden gecomposteerd, gegeten of zelfs opgelost worden onder de waterkraan in de gootsteen. Hiermee speelt het bedrijf in op zijn doelstellingen om recyclingsystemen minder te belasten en problemen te verminderen die gepaard gaan met verpakkingsmaterialen die in de natuur terechtkomen. Met een fles die is ontworpen om na gebruik uit elkaar te vallen, is het idee dat de consument zelf het recycleproces kan versnellen. Wanneer je de verpakking namelijk breekt en vervolgens in contact brengt met water, begint een natuurlijke reactie waardoor de fles onmiddellijk gaat afbreken. Op deze manier heeft het bedrijf een fles gemaakt met de mogelijkheid om vanzelf te verdwijnen.

Groeiende behoefte biobased verpakkingsmaterialen

Met de introductie van deze nieuwe verpakking wil GoneShells inspelen op de groeiende behoefte aan biobased verpakkingsmaterialen. Samen met Zweede bedrijven Eckes-Granini en Brämhults heeft Tomorrow Machine de mogelijkheid onderzocht om het materiaal te gebruiken voor hun sappen en smoothies.

Foto’s: Goneshells

Evenementen

©2015 - 2024 Aardappelwereld | Ontwerp en realisatie COMMPRO