Al abonnee? Activeer hier uw premium account

Bewaarcolumn

12 juli 2023 | Artikelen

Lessen trekken

Best een groot compliment waard wanneer je nu nog mooi product in de schuur hebt liggen. Bewaren ging dit seizoen namelijk niet voor iedereen vanzelf. Problemen zijn onder meer toe te schrijven aan verkeerde (be)handelingen tijdens de teelt en rondom de oogst, zo bleek ook weer in het bijna voorbije bewaarseizoen. Daaruit zijn lessen te…

14 juni 2023 | Artikelen

Wees alert op (uit)droging

Opvallend dit seizoen zijn de overwegend hoge gewichtsverliezen in enkel met buitenlucht geventileerde en gekoelde schuren. Dat is te voorkomen door alert te zijn op (uit)droging, vooral helemaal aan het begin en eind van de bewaarperiode.

10 mei 2023 | Artikelen

Geen stormwind nodig voor koeling

Grote problemen zijn afgelopen bewaarweken niet gesignaleerd. Wel is op enkele plekken sprake van een slijtageslag, vooral daar waar veel ventilatie-uren nodig waren. Verder is het in de komende maand letterlijk en figuurlijk oppassen geblazen als het om kieming en koeling gaat.

12 april 2023 | Artikelen

Let extra op bij naderende weersveranderingen

“Afwijkende partijen zijn altijd wel ergens te vinden, maar over het algemeen liggen de bewaaraardappelen netjes in de schuur. Wel blijft het van belang het product met regelmaat te controleren. Vooral aan het eind van het kiemremmingsinterval en bij naderende weersveranderingen.

15 maart 2023 | Artikelen

“Een kwestie van goed opletten”

“In veel aardappelbewaringen is het op dit moment een kwestie van goed opletten. Zeker in schuren met enkel buitenluchtkoeling is het van belang om de partij niet alleen op kieming te controleren, maar ook op rot.”

15 februari 2023 | Artikelen

Rot ligt op de loer

Met de armen over elkaar zitten is dit seizoen niet aan de orde voor telers met aardappelen in bewaring. Rot ligt op de loer en sterke wisseling van buitentemperaturen, zoals de laatste weken het geval, maakt beheersing ervan erg lastig.

©2015 - 2024 Aardappelwereld | Ontwerp en realisatie COMMPRO