Al abonnee? Activeer hier uw premium account

Bewaring

12 juli 2023 | Artikelen

Lessen trekken

Best een groot compliment waard wanneer je nu nog mooi product in de schuur hebt liggen. Bewaren ging dit seizoen namelijk niet voor iedereen vanzelf. Problemen zijn onder meer toe te schrijven aan verkeerde (be)handelingen tijdens de teelt en rondom de oogst, zo bleek ook weer in het bijna voorbije bewaarseizoen. Daaruit zijn lessen te…

14 juni 2023 | Artikelen

Bewaarschuur van de toekomst volledig gericht op duurzame aardappelopslag

Begin mei vond in Oude-Tonge de officiële opening plaats van een hypermoderne aardappelloods die tot ‘bewaarschuur van de toekomst’ is gedoopt. Het betreft het resultaat van een miljoeneninvestering waarin de allernieuwste inzichten en technieken voor een duurzame productopslag zijn verwerkt, omschrijft de trotse eigenaar Tonnie van Peperstraten.

14 juni 2023 | Artikelen

Wees alert op (uit)droging

Opvallend dit seizoen zijn de overwegend hoge gewichtsverliezen in enkel met buitenlucht geventileerde en gekoelde schuren. Dat is te voorkomen door alert te zijn op (uit)droging, vooral helemaal aan het begin en eind van de bewaarperiode.

10 mei 2023 | Artikelen

Bezuinigen op hout bij aardappelkist niet aan de orde

‘Hout is nooit hetzelfde, er valt altijd wel wat aan te schaven’, is een bekend gezegde in de timmermanswereld. Gedurende de vier decennia dat het 50-jarige familiebedrijf Van der Pol Pallets en Kisten de houten aardappelkist levert is deze daarom voortdurend aangepast. Bezuinigen op hout is daarbij niet aan de orde, ook niet bij stijgende…

10 mei 2023 | Artikelen

Geen stormwind nodig voor koeling

Grote problemen zijn afgelopen bewaarweken niet gesignaleerd. Wel is op enkele plekken sprake van een slijtageslag, vooral daar waar veel ventilatie-uren nodig waren. Verder is het in de komende maand letterlijk en figuurlijk oppassen geblazen als het om kieming en koeling gaat.

12 april 2023 | Artikelen

Let extra op bij naderende weersveranderingen

“Afwijkende partijen zijn altijd wel ergens te vinden, maar over het algemeen liggen de bewaaraardappelen netjes in de schuur. Wel blijft het van belang het product met regelmaat te controleren. Vooral aan het eind van het kiemremmingsinterval en bij naderende weersveranderingen.

©2015 - 2024 Aardappelwereld | Ontwerp en realisatie COMMPRO