Al abonnee? Activeer hier uw premium account

Delphy

25 januari 2024 | Nieuws

Pootaardappeldag wil antwoord geven op de vraag hoe je als bedrijf overeind blijft

Op dinsdag 30 januari 2024 organiseert Delphy weer de Pootaardappeldag, wintereditie in ‘t Voorhuys in Emmeloord. In het dagvullende programma gaan diverse sprekers in hun presentaties in op uitdagingen in de huidige pootaardappelteelt. Tijdens de dag zullen er veel details over het onderzoek in pootgoed en ontwikkelingen in de pootgoedteelt worden gepresenteerd.

12 juli 2023 | Artikelen

Lessen trekken

Best een groot compliment waard wanneer je nu nog mooi product in de schuur hebt liggen. Bewaren ging dit seizoen namelijk niet voor iedereen vanzelf. Problemen zijn onder meer toe te schrijven aan verkeerde (be)handelingen tijdens de teelt en rondom de oogst, zo bleek ook weer in het bijna voorbije bewaarseizoen. Daaruit zijn lessen te…

14 juni 2023 | Artikelen

Wees alert op (uit)droging

Opvallend dit seizoen zijn de overwegend hoge gewichtsverliezen in enkel met buitenlucht geventileerde en gekoelde schuren. Dat is te voorkomen door alert te zijn op (uit)droging, vooral helemaal aan het begin en eind van de bewaarperiode.

10 mei 2023 | Artikelen

Geen stormwind nodig voor koeling

Grote problemen zijn afgelopen bewaarweken niet gesignaleerd. Wel is op enkele plekken sprake van een slijtageslag, vooral daar waar veel ventilatie-uren nodig waren. Verder is het in de komende maand letterlijk en figuurlijk oppassen geblazen als het om kieming en koeling gaat.

12 april 2023 | Artikelen

Let extra op bij naderende weersveranderingen

“Afwijkende partijen zijn altijd wel ergens te vinden, maar over het algemeen liggen de bewaaraardappelen netjes in de schuur. Wel blijft het van belang het product met regelmaat te controleren. Vooral aan het eind van het kiemremmingsinterval en bij naderende weersveranderingen.

12 april 2023 | Artikelen

Vraagtekens bij pootgoedbeschikbaarheid in 2024

De huidige stijging van de fritesaardappelcontracten geeft een nieuw elan in de aardappelsector, met als gevolg dat telers kritischer naar hun gewassen kijken. Door de strijd om de beschikbare aardappelgrond staan ook pootgoed­telers bij de start van het seizoen voor de keuze om een risicovolle pootgoedteelt te starten of (een deel van het areaal) voor de fritesaardappelteelt…

©2015 - 2024 Aardappelwereld | Ontwerp en realisatie COMMPRO