Al abonnee? Activeer hier uw premium account

Phytophthora

14 december 2022 | Artikelen

Op weg naar 100 procent robuuste aardappelen in biologisch assortiment

Eind november tekenden 31 ketenpartijen een convenant waarin zij toezeggen volledig over te gaan op robuuste tafelaardappelrassen in het biologische segment. Zeven supermarktketens gaan binnen vijf jaar alleen biologische robuuste aardappelrassen aanbieden die bestand zijn tegen Phytophthora.

12 oktober 2022 | Artikelen

Behoud phytophthora­resistentie voor volgende generaties

Phytophthora is een moeilijk te vangen probleem. Helemaal voor de biologische landbouw waar geen synthetische gewasbeschermingsmiddelen gebruikt mogen worden. Daarom heeft Bionext een eerste generatie van resistente rassen als ’Robuust’ bestempeld. Dit klinkt veelbelovend, maar er schuilt toch een groot gevaar in deze aanpak.

11 mei 2022 | Artikelen

Phytophthorasituatie 2022: ziektebestrijding weer extra op scherp, maar ook hoopvol nieuws

Twee vrij nieuwe phytophthora­­varianten afkomstig uit Denemarken zetten de ziektebestrijding tegen de aardappelziekte dit seizoen weer extra op scherp. De ontdekking van een mogelijk nieuw verdedigings­wapen in planten is echter hoopvol nieuws, laten onderzoekers Geert Kessel en Vivianne Vleeshouwers vanuit Wageningen weten.

19 januari 2022 | Artikelen

Robuuste rassen geven geen 100 procent phytophthorabescherming

Tijdens de eind december gehouden telersbijeenkomst Robuuste Rassen signaleert projectleider Niels Heining van Bionext na het bijzonder phytophthoragevoelige groeiseizoen 2021 dat robuuste rassen geen 100 procent bescherming bieden tegen de aardappelziekte. “Resistentiemanagement blijft belangrijk om toekomstperspectief van resistenties te waarborgen”, benadrukt WUR-onderzoeker Geert Kessel.

13 januari 2022 | Nieuws

Onderzoekers: “Goed op zieke pootgoedknollen controleren”

Vanwege de hoge phytophthoradruk in het vorige teeltjaar, is het van groot belang dat telers biologisch pootgoed goed op zieke knollen controleren voordat ze gaan poten.

8 september 2021 | Artikelen

Robuuste rassen kweken en telen is meer dan kijken naar Phytophthora

Rassen met een sterke phytophthoraresistentie vormen voor de biologische aardappeltelers al langer een absolute noodzaak om de aardappelziekte het hoofd te bieden. En ondertussen gaan gangbare telers, voorlopig vooral ver weg, hier ook al dankbaar mee aan de haal. Dat resistentie zeer welkom is bleek ook dit seizoen weer. Het kreeg daarom extra aandacht tijdens…

©2015 - 2023 Aardappelwereld | Ontwerp en realisatie COMMPRO