Al abonnee? Activeer hier uw premium account

Phytophthora

3 januari 2024 | Nieuws

In 2024 weer informatieve Themadag Aardappelen

Op woensdag 24 januari organiseert de Landbouwbeurs Noord en Centraal Nederland, LNCN, weer de jaarlijkse Themadag Aardappelen in de Meerpaal te Dronten. Toonaangevende sprekers zullen branchegenoten meenemen in keur aan inspirerende onderwerpen die momenteel actueel zijn in de aardappelsector.

Na het openingswoord door LNCN-voorzitter Mark Brantjes, zal Dr. Klaas Dijkstra, lector Computer & Data Science…

10 mei 2023 | Artikelen

Dossier Phytophthora 2023: Nieuwe dominante varianten van Phytophthora volgen elkaar in rap tempo op

Alsmaar nieuwe dominante varianten van Phytophthora volgen elkaar de laatste jaren in rap tempo op in Noordwest-Europa. Onlangs is er weer eentje gespot, met een resistentiedoorbraak van een veel gebruikte werkzame stof tot gevolg. Daarnaast naderen de Farm to Fork-doelstellingen voor 2030. Dat vraagt onder meer om de broodnodige opschaling met robuuste aardappelrassen. Maar wat…

25 april 2023 | Nieuws

WUR-promotieonderzoek basis voor doorbraak in strijd tegen Phytophthora

Wageningen University and Research (WUR) kondigt een doorbraak aan in de strijd tegen Phytophthora. Volgens het instituut heeft WUR-onderzoeker Daniel Moñino-López, die op vrijdag 14 april zijn proefschrift verdedigde, met zijn promotieonderzoek een basis gelegd voor een doorbraak in de bestrijding van de ziekte. Met de genbewerkingstechnologie CRISPR-Cas maakte Moñino-López aardappelplanten resistent tegen de veroorzaker…

14 december 2022 | Artikelen

Op weg naar 100 procent robuuste aardappelen in biologisch assortiment

Eind november tekenden 31 ketenpartijen een convenant waarin zij toezeggen volledig over te gaan op robuuste tafelaardappelrassen in het biologische segment. Zeven supermarktketens gaan binnen vijf jaar alleen biologische robuuste aardappelrassen aanbieden die bestand zijn tegen Phytophthora.

12 oktober 2022 | Artikelen

Behoud phytophthora­resistentie voor volgende generaties

Phytophthora is een moeilijk te vangen probleem. Helemaal voor de biologische landbouw waar geen synthetische gewasbeschermingsmiddelen gebruikt mogen worden. Daarom heeft Bionext een eerste generatie van resistente rassen als ’Robuust’ bestempeld. Dit klinkt veelbelovend, maar er schuilt toch een groot gevaar in deze aanpak.

11 mei 2022 | Artikelen

Phytophthorasituatie 2022: ziektebestrijding weer extra op scherp, maar ook hoopvol nieuws

Twee vrij nieuwe phytophthora­­varianten afkomstig uit Denemarken zetten de ziektebestrijding tegen de aardappelziekte dit seizoen weer extra op scherp. De ontdekking van een mogelijk nieuw verdedigings­wapen in planten is echter hoopvol nieuws, laten onderzoekers Geert Kessel en Vivianne Vleeshouwers vanuit Wageningen weten.

©2015 - 2024 Aardappelwereld | Ontwerp en realisatie COMMPRO