Al abonnee? Activeer hier uw premium account

Een nieuw jaar: volop uitdagingen!

januari 2019


Het jaar 2019 is nog maar net begonnen. Ik wens u daarom allemaal nog een heel voorspoedig jaar. Zowel privé als zakelijk. Wat dat eerste betreft: een derde van de Nederlanders heeft goede voornemens zoals gezonder eten, afvallen en meer bewegen. Zelf behoor ik daar ook toe.

Alhoewel ik het wel eens ben met criticasters die menen dat je goede voornemens vooral in de zomer moet toepassen of nog beter: gelijk als het nodig is. De kans dat je ze dan blijft toepassen is een stuk groter. Een stok achter de deur kan echter ook geen kwaad en dat is nu eenmaal vaak de wisseling van het jaar. De aardappel past overigens prima in de genoemde voornemens!

En daarmee is het bruggetje gemaakt naar de zakelijke kant. Ook dan kan de jaarwisseling aangegrepen worden voor een aantal extra voornemens, ook al is onze sector sterk gericht op seizoenen. Wat zijn de gevolgen van onzekere factoren? Lage opbrengsten, tekorten, hoge prijzen, brexit enzovoort. Hoe kan ik mijn bedrijf versterken in dat opzicht? In welke ketens zit ik en hoe kan ik de samenwerking versterken? Hoe is de ontwikkeling bij de eindgebruikers van mijn keten? En zo zijn er nog honderd vragen te stellen. En u zult als ondernemer steeds de antwoorden zoveel mogelijk al bedacht moeten hebben. Het is niet voor niks dat de beroemde Amerikaanse marketeer Philip Kotler al jaren geleden tegen ondernemers zei: je moet steeds harder lopen om op dezelfde plaats te blijven. Terwijl je ook als toekomstgericht bedrijf verder moet ontwikkelen. Ieder jaar heeft de nodige uitdagingen, maar zeker na een aardappelseizoen zoals zich nu voltrekt. En dan komen daar nieuwe zaken bij zoals bijvoorbeeld de gevolgen van klimaatafspraken. En niet alleen de boer, maar de hele keten van transport, verwerking tot en met het afzetkanaal zullen daar de gevolgen van ondervinden.

Ik wens u – die de aardappelketen zo toonaangevend maakt – veel wijsheid toe en succes in een nieuw jaar vol uitdagingen. De NAO zal, samen met de collega-organisaties, u maximaal ondersteunen!

Dick Hylkema
Directeur Nederlandse Aardappel Organisatie (NAO)

Evenementen

©2015 - 2024 Aardappelwereld | Ontwerp en realisatie COMMPRO