Al abonnee? Activeer hier uw premium account

Winterse piperade

januari 2024


Piperade is een typisch Baskisch gerecht van gesmoorde pittige groenten en wordt als bijgerecht of met brood gegeten. Met de gepocheerde eieren is dit gerecht heerlijk om te deppen met ambachtelijk brood. Lekker als gezonde stevige lunch.

Lunchgerecht (of bijgerecht), 4 personen. Bereidingstijd 20 minuten.

  • 2-3 vastkokende aard­appelen
  • ½ rookworst
  • 1 ui
  • 2 tenen knoflook
  • 6 wat kleinere trostomaten (ongeveer 200 gram)
  • 1 paprika
  • 2 eetlepels olijfolie
  • ½ eetlepel verse kruiden, fijngehakt (tijm of bieslook)
  • ½ – 1 theelepel chilivlokken
  • ambachtelijk brood
  • 4 eieren

Schil de aardappel. Snijd in kleine blokjes. Snijd de rookworst in plakjes. Verhit de olijfolie in een (koeken)pan met dikke bodem. Voeg aardappel en rookworst toe en fruit al omscheppend op een heel zacht vuurtje 5 minuten.
Pel intussen de ui en knoflook. Snipper de ui en hak de knoflook ragfijn. Voeg toe en fruit 5 minuten heel zachtjes mee. Maak intussen de paprika schoon. Snijd in blokjes. Halveer de tomaatjes. Voeg toe met de verse kruiden, chilivlokken en zout en peper naar smaak. Dek af met een deksel en laat 25 minuten heel zachtjes smoren (af en toe omscheppen).
Neem het deksel van de pan. Breek er de eieren boven. Dek af en laat nog eens 5-10 minuten garen. Het eiwit moet wat gestold zijn, maar de dooier nog net niet. Goed checken dus! Bestrooi nog eventueel met wat zout en peper. Serveer met het ambachtelijke brood in grove stukken om te breken en te deppen in de eidooier.

Tip: Uiteraard kun je de rookworst achterwege laten voor een vege­tarische variant. Je zou dan vóór het breken van de eieren wat feta in blokjes er doorheen kunnen scheppen.

Ingrid van den Arend, Cook it!

Evenementen

©2015 - 2024 Aardappelwereld | Ontwerp en realisatie COMMPRO