Als de aardappel uw vak is, lees Aardappelwereld magazine digitaal en op papier

Liever meerdere keren kort dan een of twee keer lang ventileren

februari 2019


Het bewaren van aardappelen is een vak apart en vereist veel kennis en ervaring. In deze Bewaarcolumn delen vier ervaren bedrijfsadviseurs van Delphy bij toerbeurt actuele bewaartips met lezers van Aardappelwereld magazine. Dit keer een bijdrage van Niek Vedelaar, werkzaam in de regio Flevoland.

“De conditie van de aardappelen in bewaring verschilt van schuur tot schuur, maar in het midden van het land zijn de verschillen relatief klein. Het gros van de knollen is gezond ingeschuurd, met in enkele partijen, veelal rasafhankelijk, een enkel rot exemplaar. Opvallend is wel dat nu, drie tot vier maanden na inschuren, we in deze partijen nog steeds her en der rotte knollen vinden. Het gaat meestal om aardappelen van het ras Agria en Lady Anna. Dat vraagt dus om voortdurende oplettendheid. Controleer in dergelijke partijen de kanalen op lekvocht, graaf kuiltjes in de hoop en hou het verloop van de droging van de aangetaste knollen goed in de gaten. Sowieso is het belangrijk om regelmatig het product te ventileren en dat liever meerdere keren per dag kort, een kwartier tot 20 minuten, dan een of twee keer (uren) lang. In de afgelopen weken waren de buitentemperaturen vaak laag. Onder dergelijke omstandigheden is het belangrijk om de dauwpuntstemperatuur nauwgezet in de gaten te houden. Dat is de temperatuur waarbij waterdamp door afkoeling van lucht begint te condenseren. Zet in dit geval de condensventilatoren aan en neem het zekere voor het onzekere. Wat extra draaiuren is geen ramp, want ze vragen relatief weinig energie. Let daarbij vooral op de weerberichten. Ook voor februari kunnen deze condities zich weer voordoen, dus blijf alert.

Hou kieming in de gaten

Nog een ander punt van aandacht is de relatief hoge kiemlust in de aardappelen. Daar is in de afgelopen maanden al veel over geschreven. Niet alle rassen zijn onrustig, maar een Innovator springt er bijvoorbeeld wel uit. We adviseren om de kieming hierin extra goed in de gaten te houden en het standaardadvies van de intervallen voor behandeling met Chloor-IPC met een halve week in te korten en terug te brengen naar drie tot 3,5 week. Verder is bekend dat de resultaten van de veldbehandelingen met maleïne hydrazide (MH) in Nederland erg wisselend zijn. Dat is geen vreemd fenomeen en vraagt ieder seizoen aandacht, dit jaar wellicht meer dan anders. In het werkgebied Flevoland zijn tot nu toe nog geen opmerkelijke verschillen betreffende kiemlust in MH-partijen aan het licht gekomen. Voor de meeste partijen die met MH behandeld zijn, geldt dat een eerste behandeling is uitgevoerd. Het algemene advies is om vanaf half januari te starten met de kiemremming. Ook voor deze partijen is het vanwege de kiemlustigheid raadzaam om het interval naar drie tot 3,5 week te verkorten. Dus dergelijke partijen zijn na de eerste volle week van februari weer aan de beurt geweest.” ●


Lees hier ons volledige bewaardossier!

Evenementen

©2015 - 2024 Aardappelwereld | Ontwerp en realisatie COMMPRO